Spring naar de content

Wie zou er vandaag lijsttrekker van de PvdA moeten zijn?

In de jongste peilingen van Maurice de Hond komt de PvdA, met de in acht te nemen marge, rond de 10 zetels uit. Ik weet niet meer of het rond Job Cohen ook ooit zoiets was maar het lijkt me reden voor paniek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Geluk bij een ongeluk is het dat er geen verkiezingen op stapel staan. Hoewel: de oproepen aan de PvdA om het kabinet op te blazen worden sterker. Daar kun je op twee manieren naar kijken. Opblazen gaat de PvdA nu niet doen, dan worden ze bij de vervolgens uit te schrijven verkiezingen weggevaagd. Een andere manier om er naar te kijken is juist dat de PvdA wel zou moeten uitstappen omdat zo’n gebaar het vertrouwen in de partij juist weer kan herstellen. Wie garandeert dat als de partij niks doet, het aantal zetels uiteindelijk niet nog lager zal uitpakken?

Stel nu eens dat er op korte termijn verkiezingen zouden zijn. Wie gelooft de voormalige angry young man Diederik Samsom dan nog? Welke plaatjes zouden u en mij moeten overtuigen, dat gezin kan niet meer. Hoe geloofwaardig is hij überhaupt nog na alle zaken die hij met de VVD uitruilde?

Maar de situatie is dubbel ernstig omdat het opgeven van Job Cohen mogelijk werd ómdat er een Diederik Samsom was. Ik zie op dit moment niemand die Samsom zou kunnen uitdagen. Bij andere partijen lijkt dat beter geregeld omdat de lijsttrekkers ofwel dezelfde zullen zijn als bij de vorige verkiezingen of we nu al kunnen weten wie hun uitdagers zijn.

Na het schoonmaken van de deuren van het partiijbureau in Amsterdam vandaag lijkt dat me de eerste vraag waarover het bestuur zich moeten buigen. Wie hebben we nog? Wie kunnen we geloofwaardig inzetten?