Spring naar de content

Productie Volkswagenbusje T2 stopt definitief: ode aan de hippiebus

Op 31 december 2013 zet Volkswagen de productie van de wereldwijd geliefde Volkswagen Transporter T2 stil, in de volksmond beter bekend als het hippiebusje of de VW-bus. Brazilië is het laatste land waar de bussen worden gemaakt, maar vanaf 2014 kunt u alleen nog tweedehands exemplaren van het busje kopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Nieuwe wetgeving vereist dat alle nieuwe voertuigen in Brazilië moeten worden uitgerust met airbags en een anti-blokkeersysteem voor de remmen. Dit blijkt onmogelijk toe te passen bij de productie van de VW-bus. De productie stopt dus niet omdat er geen vraag meer naar was: vorig jaar was het met 13 duizend verkochte exemplaren nog de populairste bestelbus in Brazilië.

De VW-bus is ook populair onder de celebs. TV-kok Jamie Oliver, Top Gear-presentator Richard Hammond, F1-coureur Jenson Button en The Who-zanger Peter Townsend zijn allemaal trots eigenaar van een Bulli.

Ook in films is het hippiebusje geliefd. In Little Miss Sunshine speelt de gele campervan een prominente rol, zoals ook te zien in de trailer:

F1-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton en de VW-bus van Button in een reclame:

De kans is groot dat u de komende jaren nog regelmatig een hippiebus voorbij ziet rijden: er zijn in de afgelopen 63 jaar maar liefst 10 miljoen VW-busjes gemaakt. Maar langzaam aan zullen onderstaande beelden steeds meer tot het verleden gaan horen.

Onderwerpen