Spring naar de content

Productie Volkswagenbusje T2 stopt definitief: ode aan de hippiebus

Op 31 december 2013 zet Volkswagen de productie van de wereldwijd geliefde Volkswagen Transporter T2 stil, in de volksmond beter bekend als het hippiebusje of de VW-bus. Brazilië is het laatste land waar de bussen worden gemaakt, maar vanaf 2014 kunt u alleen nog tweedehands exemplaren van het busje kopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Nieuwe wetgeving vereist dat alle nieuwe voertuigen in Brazilië moeten worden uitgerust met airbags en een anti-blokkeersysteem voor de remmen. Dit blijkt onmogelijk toe te passen bij de productie van de VW-bus. De productie stopt dus niet omdat er geen vraag meer naar was: vorig jaar was het met 13 duizend verkochte exemplaren nog de populairste bestelbus in Brazilië.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De VW-bus is ook populair onder de celebs. TV-kok Jamie Oliver, Top Gear-presentator Richard Hammond, F1-coureur Jenson Button en The Who-zanger Peter Townsend zijn allemaal trots eigenaar van een Bulli.

Ook in films is het hippiebusje geliefd. In Little Miss Sunshine speelt de gele campervan een prominente rol, zoals ook te zien in de trailer:

F1-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton en de VW-bus van Button in een reclame:

De kans is groot dat u de komende jaren nog regelmatig een hippiebus voorbij ziet rijden: er zijn in de afgelopen 63 jaar maar liefst 10 miljoen VW-busjes gemaakt. Maar langzaam aan zullen onderstaande beelden steeds meer tot het verleden gaan horen.

Een bezoeker van het 25e Internationaal Kever Weekend in het Noordbrabantse Budel in 2008.
Een bezoeker van het 25e Internationaal Kever Weekend in het Noordbrabantse Budel in 2008.
680621_017_00001
21 juni 1968: Twee gewapende mannen hebben zojuist een geslaagde roofoverval gepleegd op de VW-bestelwagen van firma Groenpol en vluchtten met een buit van fl. 200.000.
660410_010_00001
10 mei 1966: op de Abraham van Rijckevorselweg bij Rotterdam is een Volkswagenbusje op de vangrail ingereden. De vangrail had zich tot halverwege in de bus geboord. De bestuurde belandde met stoel en al in de sloot en kwam er met lichte verwondingen af. Hij verklaarde verblind te zijn geraak door een tegenligger.

Onderwerpen