Spring naar de content

Nieuwe moslimpartij gaat PvdA-kiezers kapen

De ene na de andere moslimpartij wordt momenteel opgericht. In Den Haag is ex-PVV’er Arnoud van Doorn druk bezig er een op te richten (hoewel dat om bepaalde redenen niet meevalt), en ook in Rotterdam gaat een stel teleurgestelde PvdA’ers aan de slag met een nieuwe islamitische partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

In de Maasstad, waar meer dan de helft van de inwoners inmiddels allochtoon is, wonen ongeveer 90.000 moslims. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kon de PvdA in Rotterdam (nu 14 zetels) rekenen op maar liefst vier raadszetels dankzij deze islamitische stem. Dat kan bij de volgende verkiezingen zomaar eens veranderen, daar teleurgestelde PvdA’ers een nieuwe moslimpartij oprichten in de havenstad. De PvdA zou namelijk te rechts zijn geworden. Een van de initiatiefnemers is voormalig PvdA-raadslid Mohamed Talbi, die buiten de mededeling dat er ‘een grote behoefte is aan een eigen politieke partij’ verder niet veel schijnt te willen zeggen.

Fractievoorzitter Marco Heijnen van de PvdA Rotterdam denkt er het zijne van. In het Algemeen Dagblad zegt hij vandaag dat de PvdA niet bang is voor een nieuwe islamitische partij: “Wij als PvdA hebben een goed verhaal naar de kiezer toe. Daarom kan ik me niet voorstellen dat een moslimpartij grote electorale gevolgen voor ons heeft.”

Andere Rotterdamse partijen denken dat de PvdA er juist véél last van gaat krijgen. GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte is ervan overtuigd: “Als ik een PvdA’er was, zou ik niet lekker slapen nu.” Net als Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam: “Als ik lid van de PvdA zou zijn – en dat ben ik gelukkig niet – dan zou ik mij grote zorgen maken. De teleurstelling onder allochtone kiezers is groot en zij stemmen, zoals iedereen weet, in groten getale op de PvdA.”

De PvdA in Rotterdam heeft dus niet alleen te lijden onder de landelijke peilingen (nog maar 10 zetels voor de PvdA), maar ook nog onder nieuwe lokale initiatieven om zoveel mogelijk PvdA-kiezers te kapen. Zou Diederik Samsom nog een beetje lekker slapen dezer dagen?

Onderwerpen