Spring naar de content

Na twee dagen schijndebatteren in de schijnwerpers, nu de achterkamertjes

Het ging de afgelopen twee dagen eigenlijk nergens over. Het enige dat wij hebben geleerd van de Algemene Politieke Beschouwingen, is dat politiek Den Haag weer verder gaat met achterkamertjespolitiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

En dat geldt niet alleen voor de coalitie van VVD en PvdA, ook ‘constructieve’ oppositiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP doen eraan mee. Met z’n allen gaan ze tot aan de uitgestelde Algemene Financiële Beschouwingen met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op 8 oktober onderhandelen over de begroting voor 2014.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De oppositie gaat deze herfst dus opnieuw functioneren als een soort zijwieltjes voor Rutte II, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Eigenlijk bevindt de coalitie zich in een permanente formatie waarbij dan weer met de ene, dan weer met de andere partij afspraken worden gemaakt. Het blijft aanmodderen; het houdt niet op, niet vanzelf.

Volgens de immer vrolijk gestemde premier Mark Rutte moeten we er vooral niet te negatief over denken. Hij wil gewoon stabiliteit in het land. “Zo kunnen we zien of we tot een gemeenschappelijk idee over de begrotingen kunnen komen.” Juist, ja. En dus wordt de gepredikte politieke transparantie bij het grofvuil gezet en duikt men wederom de achterkamertjes in. Twee volle dagen (schijn)debatteren in de schijnwerpers van de media is wel weer genoeg transparantie voor de rest van het jaar.