Spring naar de content

Zien! Dodelijk meer verandert dieren in standbeelden

Het Natronmeer, een zoutmeer in Noord-Tanzania, is één van de dodelijkste meren ter wereld. Door het uitzonderlijk hoge percentage zout en soda in dit meer worden de dieren die hier sterven als het ware verkalkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Fotograaf Nick Brandt zocht wat van deze gecalcificeerde kadavers op aan de oevers van Lake Natron, welke overigens een populaire broedplek zijn voor flamingo’s. De concentratie soda in de grond is namelijk zó hoog dat roofdieren hun poten zouden verbranden als ze er ook maar één stap op zouden zetten.

Het meer, dat met een knipoog vergeleken kan worden met de Styx, is een grote inspiratiebron voor Brandt. Hij vertelt: “Hoe deze dieren zijn gestorven is een groot raadsel. Het schijnt dat de enorme weerspiegeling in het water ze in de war brengt, en net als vogels die tegen een raam vliegen crashen ze in het water. Wat overblijft zijn perfect geconserveerde, droge kadavers die vervolgens aanspoelen aan de oevers van het meer. Ik plaats ze vervolgens weer in ‘levende’ posities, reanimeer ze als het ware. Levende, dode dieren, dat is wat je ziet.”

Meer werk van Nick Brandt bekijkt u hier.

Nick-Brandt-Calcified-Fish-Eagle
Zeearend
Nick-Brandt-Calcified Bat
Vleermuis
Nick-Brandt-Calcified-Dove-
Duif
Nick-Brandt-Calcified-Flamingo-
Flamingo
Nick-Brandt-Calcified-Songbird
Zangvogel
-Nick-Brandt-Calcified-Swallow-
Hagedis

 Het copyright van deze foto’s rust bij Nick Brandt.

Onderwerpen