Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 09: Vijftig jaar feminisme, Heleen Mees en Opzij

Een beknopt overzicht van de onderwerpen in het negende nummer van HP/De Tijd, dat vanaf 16 oktober in de winkel ligt. Het nummer is deels, maar zeker niet alleen, gewijd aan het feminisme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie
Betty Friedan

Emma Brunt blikt terug op 50 jaar sinds de tweede feministische golf
Een halve eeuw geleden ontketende Betty Friedan met haar boek ‘The Feminine Mystique’ wat de tweede feministische golf is gaan heten. Wat heeft die ons gebracht? Een persoonlijke terugblik van Emma Brunt, gelardeerd met de meningen van jonge vrouwen Hanna Verboom (1983), Hanna Bervoets (1984) en Nicolette Kluijver (1984) over het feminisme.

The rise and fall van Heleen Mees
Ze gold als de felste feminist van Nederland, een vrouw van staal. En juist zij belandde in een New Yorkse cel nadat haar ex aangifte had gedaan van stalking. Wat bezielt Heleen Mees? Nathalie Huigsloot portretteert de gevallen feministe aan de hand van gesprekken met collega’s, vrienden en kennissen: Rick van der Ploeg, Willem Vermeend, Ebru Umar, Jan Tromp, Mark Koster, Arnold Karskens, Jacqueline Cramer, Daan Roovers, Alex Engbers, Sandra Leerkotte en Cisca Dresselhuys.

heleen mees
Heleen Mees

 

Opzij: is het blad nog wel van deze tijd?
Het ooit zo fiere feministische opinieblad Opzij verliest in rap tempo lezers. Is de Nederlandse vrouw uitgeëmancipeerd? Of ligt het aan scheidend hoofdredacteur Margriet van der Linden? En valt Opzij nog te redden? Een rondvraag door Gert Hage.

Ga toch breien!
De vrouwenstrijd is in het Westen allang gestreden. Niet de man die een vrouw met haar uiterlijk complimenteert betuttelt haar, maar de Stine Jensens die haar de wet willen voorschrijven. Dit verwoordt Ann De Craemer in haar essay over het achterhoedefeminisme.

Overzicht van de beste tien vrouwenboeken
Een goede reden om een boek niet te lezen, is als het wordt aangeprezen als ‘een feministische roman’. Fictie en uitgesproken standpunten over maatschappelijke kwesties verdragen elkaar slecht. Ook als je het met de standpunten eens bent (júist als je het met de standpunten eens bent, misschien wel). Dries Muus maakt een top-10 van boeken waarin de positie van de vrouw het scherpst wordt aangekaart. Eerder is het een persoonlijk, onvolledige lijst van goede boeken, door en over aansprekende vrouwen. Boeken met wellicht een paar feministische trekjes – wat in deze gevallen wél een aanbeveling is.

pierre bokma
Pierre Bokma


Pierre Bokma te biecht bij Jojanneke van den Berge
Dat hij de beste acteur van Nederland wordt genoemd, het zal wel. Des te drukker maakt hij zich over de politiek, zij privacy en de poeha van de grachtengordel. Gesprek met een toneelbeest dat zich prettiger voelt op het podium dan in het leven daarbuiten. ‘Daar heb ik nou géén talent voor, Jojanneke.’

richard klinkhamer
Richard Klinkhamer

Richard Klinkhamer
Sinds hij weer vrij man is, slijt hij zijn dagen ijsberend door zijn woninkje in de Amsterdamse Jordaan. Een gesprek tussen Ton van Dijk en de beruchte schrijver over de moord op zijn grote liefde, zijn ‘geweldige tijd’ in de bajes en zijn naderend levenseinde. Plus: zes nieuwe korte verhalen van Klinkhamer.

Antonie Dake, veteraan van het Voorhout
Daan Dijksman voerde een half jaar lang gesprekken met Dake (1928), voor een profiel dat, onder heel veel meer, gaat over zijn levenslange engagement met de publieke omroep wat zich moet vertalen in een ander, beter bestel. Over het veelbewogen bestaan van een ambtenaar, buitenlandcorrespondent, wetenschapper, lobbyist, entrepreneur en multimiljonair.

Verder: de culturele agenda van Joost Zwagerman, wat ligt er op het nachtkastje van Kristien Hemmerechts, een satire van Frank Heinen op de rol van spelersvrouwen bij het Nederlands Elftal, een zelfportret van Kirsten van den Hul, en Joris van Casteren haalt herinneringen op aan een feministische jeugd.

Dat en nog heel veel meer leest u in de nieuwe HP/De Tijd. Koop hem in de winkel, of sluit direct een (proef)abonnement af.