Spring naar de content

De spionageschandalen van de NSA: het ergste moet nog komen

De afgelopen dagen werd bekend dat de NSA 1,8 miljoen Nederlandse telefoonnummers heeft afgetapt, binnen een maand tijd 70,3 miljoen Franse telefoontjes heeft onderschept en in 2010 de e-mailaccount van de toenmalige Mexicaanse president Felipe Calderon heeft gehackt. En het einde is nog lang niet in zicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

De reeks onthullingen begon enkele maanden geleden, toen klokkenluider Edward Snowden een lading geheime informatie van de NSA, zijn voormalige werkgever, naar buiten bracht. Sindsdien volgt het ene schandaal rond de Amerikaanse veiligheidsdienst het andere op.

In september reageerde de Braziliaanse president Dilma Rousseff als door een wesp gestoken toen bleek dat de Amerikanen de Braziliaanse staatsoliemaatschappij en zelfs haar privételefoon hadden afgeluisterd. De Amerikanen hadden zich er steeds op beroepen dat de NSA gegevens verzamelde in het kader van de strijd tegen het terrorisme. De dienst had aanslagen voorkomen. Maar de afluisterpraktijken in Brazilië maken duidelijk dat ook economische motieven een rol spelen.

De reacties uit de betrokken landen liegen er niet om, maar zijn tot nu toe redelijk ingehouden: een veroordelinkje hier, een afgezegde afspraak daar, en zo nu en dan wordt er een Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen. Hoe lang nog voor een gedupeerd land echt uit de slof schiet?

En denk je als onbeduidende, brave wereldburger dat dit schandaal je niet aangaat, think again. Want ook het wereldwijd razend populaire Google bleek geld te hebben verdiend met het uitwisselen van gebruikersgegevens met de Amerikaanse overheid. Heb je Gmail of YouTube of Google+? Of is Google je standaard-zoekmachine? Dan worden ook jouw gegevens gedeeld. Waarschijnlijk zonder grote gevolgen, maar niets en niemand is veilig, zoveel is wel duidelijk.

Duitsland, Frankrijk, Nederland, Brazilië, Mexico, de Verenigde Staten zelf uiteraard: het is nog maar het begin van een lange lijst landen waar de NSA actief is geweest. Glenn Greenwald, de journalist van The Guardian die in juni het verhaal van Snowden wereldkundig maakte, waarschuwde vorige week dat het ergste nog moet komen. Hoeveel erger kan het nog worden, vragen wij ons af.