Spring naar de content

Grunberg Godwint Zwarte Piet-discussie

De discussie over het Sinterklaasfeest is nog steeds niet afgelopen. Vermoeiend? Ja. Moeten we er misschien een keer over ophouden met z’n allen? Ja. Maar 5 december is nog ver weg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De discussie woedt nog in alle hevigheid omdat niet alleen de tegenstanders van Zwarte Piet de hakken in het zand zetten, maar ook de voorstanders van het kinderfeest zich inmiddels massaal hebben gemeld: de Pietitie op Facebook is al het recordaantal van 2 miljoen keer geliked.

Vandaag mengt schrijver Arnon Grunberg zich in de Zwarte Piet-discussie in zijn dagelijkse Volkskrant-stukje. Hoewel, discussie… Grunberg doet een Godwinnetje in zijn voetnoot. Iedereen weet dat degene die in een discussie als eerste de Tweede Wereldoorlog erbij haalt de discussie verloren heeft. Toch doet Grunberg het.

Grunberg begint zijn stukje over de Oostenrijkse oorlogsmisdadiger (en voormalige president van Oostenrijk) Kurt Waldheim. Hij werd door de wereld veroordeeld, maar in Oostenrijk waren ze niet gediend van die bemoeienis van buitenaf. Grunberg schrijft: “Zwarte Piet heeft geen oorlogsmisdaad begaan, maar de reacties doen aan de kwestie-Waldheim herinneren: ze moeten met hun poten van onze Zwarte Piet afblijven.”

Volgens de Volkskrant-columnist lijkt de Nederlandse volksaard op die van de Oostenrijkers: we hebben een minderwaardigheidscomplex dat we combineren met de ‘aan hysterie grenzende overtuiging van alles en iedereen het slachtoffer te zijn’. Tot zover Grunberg, die vanochtend voor het gemak miljoenen Nederlanders over één kam scheert en ze allemaal tegen de schenen schopt.

Waarom moet Zwarte Piet ook alweer worden afgeschaft? Grunberg weet het zelf ook niet zo goed. Aan het eind van zijn column schrijft hij: “Overigens is een land waar Zwarte Piet wel en Geert Wilders niet wordt bestreden door en door hypocriet.” Knap hoor: Kurt Waldheim = oorlogsmisdadiger = Zwarte Piet = racisme = Geert Wilders. Wanneer gaan we Wilders nou eens verbieden?

BXZw_KjIcAAR28k(via)