Spring naar de content

Waarom Lucas Andersen de voetbalwereld voorgoed gaat veranderen

Het voetbalwereldje heet een machocultuur te zijn waar masculiniteit hoogtij viert en homoseksualiteit, alle goede bedoelingen ten spijt, nog altijd een taboe lijkt te zijn. De nieuwe Ajax-hoop in bange dagen Lucas Andersen doet een poging dat imago voor eens en altijd te veranderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

In de media werden we deze week door het dramatische levensverhaal van Fernando Ricksen weer volop geconfronteerd met het clichébeeld van de voetbalwereld. Geheel in lijn met de eerder zo succesvolle biografie van Andy van der Meijde worden we vergast op een leven vol drank, hoeren en roekeloze ritjes in te dure auto’s. Het leven van topvoetballers met te veel geld en tijd omhanden in een notendop.

Dat niet alle voetballers er zo’n exorbitant levenspatroon op nahouden moge duidelijk zijn, maar seks, drank en drugs verkopen, en dus zijn het die verhalen die het schoppen tot de tabloids en uiteindelijk in boekvorm door menigeen verslonden worden.

Voetbalclubs op hun beurt hebben het meestal niet zo op dergelijk gedrag, dat logischerwijs niet leidt tot betere prestaties op het veld. Misschien dat Ajax daarom de laatste jaren patent lijkt te hebben op een reeks ideale schoonzonen uit Denemarken. Geen spelers over wie je over twintig jaar graag een boek verslindt, maar wel spelers die Frank de Boer gemakkelijk kan kneden in het hem gewenste spelsysteem.

Christian Eriksen viel nooit op een spannende uitspraak te betrappen en past zich inmiddels moeiteloos aan in de top van het Engelse voetbal. Viktor Fisscher schoor zijn kop kaal om zich te ontdoen van zijn jongensachtige imago, maar is er vervolgens niet beter op gaan voetballen. En dan heb je Lucas Andersen.

Waar leeftijdgenoten bij Ajax inmiddels op zoek zijn naar de laatste plek op hun arm voor een liefdesbetuiging aan hun nieuwste vriendinnetje, daar is Lucas Andersen er in zijn eentje verantwoordelijk voor dat het niet wekelijks leeg is op de tribunes van De Toekomst waar Jong Ajax zijn wedstrijden afwerkt. Drommen vijftienjarige meisjes kwamen er naar Amsterdam-Zuidoost, niet voor negentig minuten Jupiler League-voetbal, maar voor een foto met de Justin Bieber van Ajax.

Inmiddels is jonge Deen regelmatig in het ‘grote’ Ajax te bewonderen, en dus is zijn ster rijzende. Lucas Andersen lijkt zich van zijn nieuwe status bewust te zijn. Afgelopen week postte hij onderstaande foto op zijn Instagram-pagina (via @JunisMahmoud)

LukasAnders

Gewapend met een grote beker Starbucks-koffie en vergezeld van een hondje waarvoor Paris Hilton zich niet zou schamen, flaneert Lucas Andersen als een fotomodel over het Amsterdamse Leidseplein. Als Andersen inderdaad zo goed blijkt te zijn als hem wordt toegedicht, dan staat voetbalmacho’s als Mario Balotelli en Zlatan Ibrahimovic nog wat te wachten. Lucas Andersen gaat een revolutie ontketenen in het beeld dat we hebben van de voetbalwereld.