Spring naar de content

Serious Request zamelt geld in voor Nederlands clubvoetbal

3FM: Serious Request zamelt dit jaar geld in voor het Nederlandse clubvoetbal. Dat maakte de directie van het radiostation vanochtend bekend in het ochtendprogramma van Giel Beelen.Elk jaar, van 18 december tot Kerstavond, worden drie dj’s van het radiostation opgesloten in een Glazen Huis op het centrale plein van een steeds wisselende stad om geld op te halen voor steeds een ander goed doel. Dat het Glazen Huis dit jaar in Leeuwarden zou staan, was al eerder bekendgemaakt, maar het doel van de ludieke inzamelingsactie was tot op heden onbekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Een stille ramp
“We doen dit al een paar jaar, dus we hebben al de nodige goeie doelen achter de kiezen,” aldus 3FM-dj Gerard Ekdom. “We hebben aidsbaby’s gehad, schoon drinkwater, landmijnen, Congo… Op een gegeven moment denk je: zijn ze niet op? Hebben we de wereld niet per ongeluk in z’n geheel gered en daarmee het gras voor onze eigen weldoenende voeten weggemaaid?”

Beelen: “We waren echt even in paniek, weet je wel, want een goede doelenactie zonder goed doel is toch niet meer dan een actie. En voor een actie krijg je geen miljoenen mensen op de been, laat staan Marco Borsato, zeg maar.”

Coen Swijnenberg: “We zijn heel blij dat we uiteindelijk toch een nieuw goed doel hebben kunnen vinden. Een zogenaamde ‘stille ramp’ – een afschuwelijke misstand die al jaren bestaat zonder dat iemand er iets aan lijkt te willen doen. De media lijken het onderwerp bewust te negeren. Wij niet.”

Keihard janken
Ekdom: “Het Nederlandse clubvoetbal is al jaren noodlijdend, en de situatie wordt met de dag schrijnender. Dit jaar bijvoorbeeld verloor PSV van een Bulgaarse club, en dat was lang niet de beste Bulgaarse club. Ajax verloor van Celtic, Vitesse van een handvol Roemeense aannemers en FC Utrecht van een Luxemburgs zwakzinnigenelftal. We moeten nú iets doen, voor het te laat is. En zoals altijd is geld daarbij van levensbelang.”

Beelen: “Ik reed gisteravond naar huis en ik moest plotseling keihard janken bij de gedachte dat wij er gewoon fucking voor gaan zorgen dat deze mensen geholpen gaan worden. Jezus! Het is natuurlijk ieder jaar een goed doel, maar dit jaar… Het is toch ongelooflijk dat wij, drie gasten met een koptelefoon, ervoor gaan zorgen dat het Nederlandse voetbal weer gezond wordt?! Dat er mensen op deze planeet zijn die straks gewoon met een gevuld bord op schoot naar goed voetbal kunnen kijken?! Holy fuck, weet je wel.”

Net als andere jaren zullen de 3FM-dj’s de zes dagen in het Glazen Huis niets eten, behalve dan eten waar een sapje van is gemaakt, zodat het niet op eten lijkt. Daarnaast is er dit jaar een extra uitdaging: uit compassie met de Nederlandse Eredivisie zullen de dj’s zo weinig mogelijk bewegen in het huis. Ekdom: “Dat is zeg maar een beetje om de mensen te laten zien hoe laag het tempo bij sommige ploegen zou kunnen liggen, als het Nederlandse voetbal nog verder achteruit gaat. “Holt”, wilde ik zeggen, hahahahahahahaha!”

Werkelijk compleet fucking bizar
Net als andere jaren heeft Eric Corton een bezoek gebracht aan het getroffen gebied. In de Serious Request-week zullen er verschillende reportages van zijn hand worden uitgezonden op Nederland 3, onder meer vanuit rampgebieden als Waalwijk, Nijmegen en Eindhoven.

Corton: “Het is echt werkelijk compleet fucking bizar wat ik heb aangetroffen. Ik sta er nog van te shaken, echt, een life changing experience. En de mensen zijn overal zo lief, ze zijn zo blij met een goeie pass of een redelijke aanname. Als je dat ziet, dan weet je weer waar je het allemaal voor doet en kondig je het volgende nummer net weer met een beetje meer passie aan.”