Spring naar de content

Economen verrast door rentebesluit ECB? Hoezo?

Donderdagmiddag spoten de Europese beurzen omhoog. De pret was van korte duur. De AEX, bijvoorbeeld, stond op enig moment meer dan een procent in het groen, maar sloot vervolgens toch met een verlies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De extremen vonden hun oorzaak aan beide kanten van de oceaan. Eerst was daar Mario Draghi die de rente halveerde. Dat klinkt fors, maar in de praktijk ging het om een verlaging van een kwart procent, van 0,50 naar 0,25. Beleggers trapten er in hun pavlovgedrag allemaal in. Toch zouden ze kunnen weten dat de ene op de andere renteverlaging volgde sinds de crisis uitbrak, dat het ook gepaard ging met groei van de geldhoeveelheid, maar dat het geld de economieën nu niet bepaald stimuleerde. Het kwam overwegend in de financiële sector terecht, waar het in de bodemloze putten verdween. Bedrijfsleven en particulieren zijn er niet vrolijker van geworden.

Een uurtje later kwam de eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. Die viel flink mee, in plaats van 2 procent bedroeg-ie 2,8 procent. Vroeger werden we daar vrolijk van maar nu niet meer want het zou de FED er wel eens toe kunnen brengen om te stoppen met al dat geld – maandelijks $ 85 miljard – dat er nu wordt bijgedrukt.

Op dat bericht kelderden de Amerikaanse futures en leverden ook de Europese beurzen hun winsten weer in.

Uit de analyses van het rentebesluit van de ECB stijgt het beeld op dat de overgrote meerderheid van de economen het niet zagen aankomen. Daar begrijp ik dan weer niets van; uit de jongste inflatiecijfers komt een levensgroot deflatiegevaar naar voren. Daar schreef ik eerder deze week al over. De ECB kan door renteverlagingen proberen de inflatie aan te wakkeren, want we willen om allerlei redenen niet minder dan 2 procent, en daar zit Europa nu onder. En de daling gaat hard.

Met nog maar een half procentje in zijn zak is de ruimte voor Draghi beperkt. Door dat halfje nu te halveren ligt hij op zijn rug, het rentewapen is er bijna niet meer. Dat maakt mij heel benieuwd naar de komende maand als er weer een rentebesluit is en er, daarvoor, nieuwe inflatiecijfers zijn. Die laatste kunnen bijna niet anders dan alweer lager zijn, de trend is onmiskenbaar. Het effect van de BTW-verhogingen die in een aantal Europese landen het afgelopen jaar werden doorgevoerd is nu uitgewerkt. Benzine is stukken goedkoper aan het worden. En omdat u en ik het verdommen om duurdere spullen te kopen gaan de prijzen daarvan ook steeds verder omlaag, zeker nu er in een eindejaarsspurt nog omzet moet worden gemaakt.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter