Spring naar de content

Rust zacht: kerkhof-alarmcentrale moet diefstal tegengaan

Beste mevrouw Jansen,
Middels dit bericht laten we u weten dat er momenteel wordt gerommeld bij de grafsteen van uw overleden echtgenoot.
Met vriendelijke groet, de kerkhof-alarmcentrale.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Met een sms’je op de hoogte worden gebracht van mogelijke bewegingen op of rondom het graf van overleden dierbaren: vanaf begin volgend jaar moet het mogelijk zijn in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het systeem, waarbij microchips in de steen worden geplaatst, moet diefstal op kerkhoven tegengaan.

Vóór er een sms’je naar de familie gaat, komt het alarm eerst binnen bij de centrale, die bekijkt waar de beweging plaatsvindt en vervolgens in actie komt. Alan Buff, die toezicht houdt op de begraafplaatsen in de stad, vergelijkt het tegenover persbureau AFP met het systeem dat bijhoudt waar je (gestolen) auto zich bevindt.

Ondanks het feit dat alle 36 openbare begraafplaatsen in de stad zijn voorzien van sensoren en bewakers toezicht houden, worden maandelijks gemiddeld toch nog zo’n vijftien tot twintig marmeren of granieten grafstenen gestolen.

En het probleem beperkt zich niet tot Johannesburg, weet ook Mark Pringle, directeur van Memorial Alert, het Zuid-Afrikaanse bedrijf dat patent heeft op de eerste grafsteenbeveiligingstechniek. In Nederland en België zijn vooral beeldjes of plaatjes van koper en staal populair bij dieven. Hier en daar zijn al beveiligingscamera’s opgehangen op kerkhoven.

Of het nieuwe systeem ook buiten Zuid-Afrika wordt geïntroduceerd, moeten we afwachten. Ook is nog niet bekend hoe veel het alarmsysteem gaat kosten. Maar, zegt Pringle tegen AFP: “We houden de betaalbaarheid in het achterhoofd.”

Het systeem moet zelfs de kleinste beweging detecteren, zoals de verschuiving van een vaas. Wel even rekening mee houden als je de bloemen gaat verversen, dus.