Spring naar de content

Verleden en toekomst

Master of Wine Cees van Casteren is om meerdere redenen onder de indruk van het Zuid-Afrikaanse wijnmerk Thokozani.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

De veerdienst van Kaapstad naar Robben Island is een tochtje van nog geen half uur maar het neemt je decennia terug in de tijd. De rondleiding op het eiland waar Mandela 27 jaar gevangen zat, brengt je helemaal terug naar Apartheid. Tourgidsen zijn oud-medegevangenen van de pas overleden Nobelprijswinnaar die met hun persoonlijke verhaal een uniek beeld schetsen van Zuid-Afrika’s recente geschiedenis. 

Zelf wierp ik afgelopen maand mijn eigen blik in dat verleden. Ik was aan de Kaap met een delegatie van de vaderlandse pers en proefde weer veel wijnen. Daaronder ook enkele oudere jaargangen zoals een pinotage van Kanonkop uit 1991. Die 33-jarige wijn stond nog als een huis. En dat ondanks dat wijn maken pre-Apartheid primitief te noemen was. Zuid-Afrika had in die tijd immers met een embargo te maken waardoor roestvrijstalen tanks, hoogwaardige persen en pompen en koeling moeilijk aan te komen. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zat in een isolement. Er was geen geld voor investeringen in plantmateriaal en er was niemand die de Kaapse wijnen wilde kopen in het buitenland, want dat was politiek incorrect. De industrie was in zichzelf gekeerd.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hoe anders is het nu! De Kaapse kelders van nu behoren tot de modernste van de wereld. Ook zijn er inmiddels hier meer getalenteerde wijnmakers met internationale ervaring dan elders. Daarbij begint men aan de Kaap langzaam te begrijpen welke druivenrassen waar aan te planten. Daardoor is de kwaliteit al enorm gestegen en zal het komend decennium door blijven groeien.

Ook staan er al wat meer ‘previously disadvantaged individuals’ aan het roer van wijnbedrijven, al houdt dat nog niet over. Een goed voorbeeld van een Black Economic Empowerment-project is Thokozani. Thokozani is in het leven geroepen door David Sonnenberg van Diemersfontein (de uitvinders van de Coffee Pinotage) met enkele werknemers waaronder Denise Stubbs onder het motto: ‘Those who ‘work the land, own the brand’. De medewerkers hebben met Thokozani niet alleen een wijnmerk in de markt gezet maar ook enkele cottages gebouwd die verhuurd worden en op die manier inkomsten geven. Ze zijn een voorbeeld voor de rest. Het resultaat van al die ontwikkelingen is een land dat langzaam maar zeker meer gericht is op de toekomst dan op het verleden. En dat is zowel wat de wijnsector als Robbeneiland betreft geen slechte zaak.

Thokozani is te koop bij Hanos!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.