Spring naar de content

Een Grote Vriendelijke Reus in Iran

Ieder jaar, aan het eind van de zomer, stapt een groepje Amerikaanse jongens in het vliegtuig naar Iran. Veel meer dan een sporttas hebben de meesten van hen niet bij zich. Ze gaan in vrede. Ze gaan er basketballen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Kevin Shepard was een van die jongens, ooit, in 2008. In de States had hij nooit helemaal de top gehaald, in Iran zou hem dat vermoedelijk niet zoveel moeite kosten. De Iraanse Super League heeft een redelijk niveau, maar hé, het is geen NBA.

De Groene Beweging
Shepard werd in zijn avontuur op de voet gevolgd door een echtpaar met een camera. Sara Nodjoumi en Till Schauder hadden hem overtuigd van het belang om de wereld door middel van een documentaire het ‘echte’ Iran te tonen. Volgens Sara, zelf Iraanse, is Iran een samenleving die nogal eens verkeerd begrepen wordt.
Inmiddels is de documentaire een feit, dankzij crowdfunding. In The Iran Job volgt de kijker de rijzige Afro-Amerikaan op ontdekkingstocht in Shiraz, een stad in Zuid-Iran. We zien hem basketballen, we zien hem een kerstboom zoeken of een gesprek aanknopen met een verrimpelde antiekhandelaar.
We zien hem de ster van het team worden.
En we zien hem vriendschap sluiten met drie Iraanse vrouwen. Het is inmiddels het voorjaar van 2009 en het land is in de ban van de Groene Beweging, een volksopstand voor meer democratie. Shepard, de donkere vriendelijke reus, bevindt zich plotseling in het vuur van een interne strijd. Hij voelt zich verwant met de opstandelingen, zegt hij: “Als Afro-Amerikaan weet ik wat het betekent om voor je rechten op te staan.”

3-1
Kort voor het einde van de opnames wordt Till, Sara’s man, opgepakt. Hij is Duits staatsburger en niet langer welkom in het land. Hij wordt meer dan 24 uur vastgehouden in een aftandse hotelkamer. Op een televisie in de hoek wordt steeds weer de WK-finale van 1982 vertoond. Italië – Duitsland. 3-1.
Een van de weinige open wonden van de Duitse voetbalfan.
Uiteindelijk kan Till toch min of meer ongeschonden het land verlaten, met medeneming van het ruwe materiaal van een wonderbaarlijke documentaire.

The Iran Job – Theatrical Release Trailer from sara nodjoumi on Vimeo.

Onderwerpen