Spring naar de content

Jack Spijkerman wil voor een dubbeltje op de eerste rang

Dat tv-makers moeten bezuinigen in tijden van crisis, is bekend. Maar de makers van Jack Spijkermans quiz Koning Voetbal maken het wel héél bont. ”We mochten zoveel snoepen als we wilden.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Schrijver Marcel van Roosmalen klapt deze week uit de school in de VARA Gids. Nadat Van Roosmalen meermalen werd gemaild, gebeld en gesms’t door hogehakken-redactrice Marije Knevel (inderdaad, de dochter-van) beloofde hij een stukje voor te lezen in de quiz die het maandagavond moet hebben van Voetbal International-kijkers die niet zappen zodra Derksen, Gijp & Genee klaar zijn. “Of ik, please-please-please, een stukje – ‘een ode’ – voor wilde lezen,” schrijft Van Roosmalen.

En: “Budget was er niet, ook bij de commerciële omroep zijn het barre tijden, maar er stond wat tegenover. Het winnende vak kreeg mijn boekje Het is zoals het is over Theo Bos. De hoer in mij schrok wakker. Ik zei ‘ja’ en door de standvastigheid van Marije bleef het ‘ja’ ondanks het feit dat het uitdelen van de boekjes toch niet doorging omdat ik de boekjes dan zelf moest inkopen en uitdelen. Zo gek was ik niet.”

Lang verhaal kort: de redactie van een programma met Jack Spijkerman (in 2009 nog goed voor 4,5 miljoen euro) en Johnny de Mol (miljardair in 2036) vertikte het om drie keer 17,95 euro neer te tellen voor een boekje van hun eigen gast. En een belletje naar de uitgever van Van Roosmalen – die uiteraard gráág drie boekjes had weg geven in ruil voor tv-aandacht – was ook te veel moeite.

Redactrice Marije Knevel wilde een 'heel leuke vraag' verzinnen over Theo Bos (1965-2013).
Redactrice Marije Knevel beloofde een ‘heel leuke vraag’ te verzinnen over Theo Bos (1965-2013). (FOTO: STERRE MEURS.)

Over te veel moeite gesproken: de redactie vroeg van Roosmalen ook om mee te denken over de quizvragen. “Marije begon zich af te vragen wat ik ging voorlezen, mijn voordracht mocht inmiddels ook twee of drie minuten duren. En het mocht ook best ‘zware kost’ zijn. Ik zei dat het over Theo Bos zou gaan. Nou, dan gingen ze daar een heel leuke vraag bij verzinnen. Of ik een voorzetje had. Ik had geen voorzetje.”

Van Roosmalen sprak bij de schmink nog even met Spijkerman over het racisme-incident. “De avond ervoor had De Wereld Draait Door een fragment uit Late Night herhaald waarin hij tegen Humberto Tan zei dat hij niet allen donker, maar ook dom was. Hij was na de uitzending met de dood bedreigd en had daarvan aangifte gedaan bij de politie. ‘Ze willen mijn hart er met een houten prikker uithalen,’ zei hij.”

‘Drie Marsjes, een Twix en zoveel drinken als we wilden’
Was er dan helemáál geen budget voor de gasten? Nee hoor. “We mochten zoveel snoepen als we wilden,” schmiert Van Roosmalen, die drie gratis Marsjes, een gratis Twix en een handvol gratis pepermuntjes turfde. Na de opnames van de quiz (die nog niet is uitgezonden) kon hij het ook nog op een zuipen zetten. “Na afloop mochten we in de kantine boven de studio zoveel drinken als we wilden.”

Het cynisme druipt inmiddels in vette klodders van de pagina’s als Van Roosmalen zijn verslag eindigt met: “In de auto naar huis vond ik dat ik een geweldige middag had gehad.”