Spring naar de content

Vergeet de portemonnee. Betalen doe je met je profielfoto

Nog even en de bankpas is net zo achterhaald als de betaalcheque. Verschillende bedrijven werken aan technologie die het mogelijk moet maken betalingen uit te voeren met een mobiele telefoon of een speciale polsband. PayPal onderzoekt een wel heel speciale methode: betalen met je profielfoto.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Dat klinkt misschien als een futuristisch geintje zoals je die in films als Mission Impossible ziet, maar in werkelijkheid is het systeem dat PayPal op dit moment test in Duitsland helemaal niet zo ingewikkeld. Dus nee: geen hightech gezichtsscans bij het afrekenen van de dagelijkse boodschappen. Maar wel: nooit meer een portemonnee hoeven meenemen. Je telefoon volstaat.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Local
De betaalapp van het Amerikaanse bedrijf, Local genaamd, maakt contact met het kassasysteem van deelnemende winkeliers. Zodra de klant heeft aangegeven een artikel te willen betalen, verschijnt zijn profielfoto in beeld bij de winkelier, die erop moet klikken om de betaling af te ronden. Het bedrag wordt vervolgens afgeschreven van de PayPal-rekening van de klant.

Local werkt op alle grote besturingssystemen voor mobiele telefoons. Een eerste test in Londen was een succes, de app wordt nu ook in Berlijn uitgeprobeerd.

Gezichtsscan
Toch kan het nog spannender. Het Finse bedrijf Uniqul werkt aan software die het mogelijk moet maken om echt met alleen je gezicht te betalen. Het enige wat je voor een Uniqual-betaling moet doen, is plaatsnemen voor een camera. Die scant je gezicht en zoekt daar in het klantenbestand de juiste gegevens bij. Het bedrijf claimt dat het door gebruik van algoritmes ‘van militair niveau’ met zekerheid kan identificeren wie de persoon is die bij de kassa staat: zelfs identieke tweelingen zou het uit elkaar kunnen houden.

Het Uniqual-systeem is voorlopig nog nergens beschikbaar. De larger than life-promotievideo wel. Zie hieronder.

Onderwerpen