Spring naar de content

Pas verschenen: Moeyaert, Van Hassel en Baricco

Thomas van den Bergh bespreekt Een ander leven van Bart Moeyaert, Milde klachten van Sanneke van Hassel en Abel van Alessandro Baricco.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Kakkernestje

In de onvolprezen Privé-domein-reeks is het de beurt aan de Vlaamse kinderboekenschrijver Bart Moeyaert (1964). Hij heeft op behendige wijze fragmenten uit egodocumenten (dagboeken, brieven, agenda’s) tot een autobiografisch verhaal gekneed. Daarbij concentreert hij zich op zijn eerste 25 levensjaren: de periode van zijn wording als schrijver en zijn seksuele ontluiken, kortom, van een zoektocht naar wie hij nu werkelijk is.

Moeyaert was de jongste van zeven broers, het ‘kakkernestje’. Hij voelt zich al vroeg tot jongens aangetrokken, maar voor zijn conservatieve ouders was homoseksualiteit onbespreekbaar. “Homoseksualiteit is een ziekte, een afwijking,” verkondigt de autoritaire vader tijdens een kerstdiner. Geen wonder dat Moeyaerts coming-out op zich laat wachten. Als Moeyaert eenmaal gedebuteerd is als schrijver, dringt zijn vader erop aan dat hij zijn geaardheid, waarvan hij intussen op de hoogte is, geheimhoudt. Maar de zoon laat zich geen ‘ander leven’ opdringen en gaat zijn eigen weg. Veel later blijkt de vader alle krantenknipsels over die eigen weg zorgvuldig in plakboeken te hebben verzameld.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap