Spring naar de content

Het verval van India: tien jaar cel voor homoseksuele handelingen

‘s Werelds grootste democratie heeft homoseksualiteit wederom strafbaar gemaakt. Alle homo’s in India hangt een tien jaar lange celstraf boven het hoofd als ze worden betrapt op homoseksuele activiteiten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

In 2009 nam een rechter van een lagere rechtbank het progressieve besluit dat homoseksualiteit niet langer bestraft kon worden. Vooruitstrevend, zeker. En daarom stuitte het op verzet van conservatieve en religieuze groeperingen, die massaal protest indienden. Met resultaat: het Hooggerechtshof in India herriep het besluit. Homoseksualiteit is weer strafbaar.

3768947986_9c64d08f01_o

Een 153 jaar oude wet is daarmee opnieuw van kracht. Hoera voor de achteruitgang! Volgens de wet is homoseksualiteit een ‘tegennatuurlijk delict’. Section 377, de naam van het wetsartikel waarin het ‘delict’ wordt vermeld, maakt deel uit van het Indiase Wetboek van Strafrecht. Deze code werd in 1860 ingesteld, toen India nog een Britse kolonie was. Sindsdien zijn er minieme veranderingen aangebracht in het wetboek.

India, het land waar je als vrouw beter niet alleen kunt reizen, tenzij je een dikke Lonely Planet bij je hebt om mee van je af te slaan (en dat is zeker geen garantie voor je veiligheid). Bijna een jaar na de verschrikkelijke groepsverkrachting blijkt dat het in maar één van de 706 verkrachtingszaken in New Delhi daadwerkelijk tot een veroordeling is gekomen. En dat had meer te maken met de internationale verontwaardiging en het protest dat de groepsverkrachting wereldwijd opriep dan met de wens om ‘het juiste te doen’.

Er is wel meer aandacht voor verkrachting en aanranding in de nationale media en, dat is alvast een stap in de goede richting. Deze week waren veiligheid voor vrouwen en vrouwenrechten onderwerp van een politiek debat. Maar de ontwikkelingen steken mager af bij de uitspraak van het Hooggerechtshof.