Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 10: De lach van Mark Rutte, pretpilletjes en Isa Hoes

HP/De Tijd #10 ligt vanaf 11 december in de winkel. Dit dubbeldikke winternummer is gewijd aan het thema Geluk & Optimisme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts
rutte
Mark Rutte

Wat valt hier te lachen? 
Nog nooit hadden we een premier die zo vaak en zo veel lacht. Zijn glimlach brengt politieke rivalen op één lijn, en doet authentieker aan dan de tandpastasmile van Barack Obama. Maar valt er wel iets te lachen in tijden van crisis? Kan onze premier niet beter eens in tranen uitbarsten? En waarom heeft hij meer weg van een chimpansee dan van een gorilla? Experts aan het woord over de lach van (wereld)leiders.

isa
Isa Hoes

‘Ik had niet gedacht dat het zo heftig zou zijn’
Drie jaar geleden pleegde acteur Antonie Kamerling zelfmoord. Zijn vrouw, Isa Hoes, bleef verbijsterd achter met dochter Vlinder en zoon Merlijn. Het boek dat ze schreef over haar samenzijn met de zwaar depressieve Kamerling, Toen ik je zag, stond onmiddelijk op één in de bestsellerlijsten. ‘Heel raar’. Een interview én exclusieve passages uit het boek.

Carnaval in een pil
“Op een housefeest kun je erop dansen, bij rustige muziek heeft het een mellow effect en in de kinky scene wordt je er geil van.” De partydrug ecstacy, die overigens steeds hogere concentraties MDMA bevat, is de kameleon onder de verdovende middelen. Rosanne Kropman ging op veldonderzoek met drugswetenschapper Ton Nabben.

De geluksindustrie
Nederland is aantoonbaar een van de gelukkigste landen ter wereld. Toch zoeken we massaal ons heil in therapieën, pretmiddelen, kansspelen en zelfhulpboeken. Kan de regering nog iets bijdragen aan bruto nationaal geluk?

yolanthe
Yolanthe Sneijder-Cabau

Yolanthe Sneijder-Cabau te biecht bij Jojanneke van den Berge
Ze acteert, presenteert en heeft een sieradenlijn. Noem haar ouderwets, maar de carrière van haar man komt toch op de eerste plaats. Toch heeft Yolanthe Sneijder-Cabau (28) onvermoede kanten voor een voetbalvrouw. Een gesprek over geloof, hoop en liefde in Istanbul. “Zonder Wes zou ik sowieso niet gelukkig zijn.”

Vals geluk: in de greep van een sekte
Ze zijn rijk, hoogopgeleid een prima relatie en toch missen ze iets: verdieping, genezing, geluk. Het zijn vaak heel normale mensen die in handen vallen van een sekte. Het verhaal van Gijs en Marleen en hun meester Boparo.

Happy ends in de wereldliteratuur
Wie zegt dat goede literatuur altijd slecht eindigt? Dries Muus zette voor u tien klassiekers met een happy end op een rijtje.

hans en frans
Hans Dorrestijn en Frans Bauer

Dubbelinterview: optimist Frans Bauer en zwartkijker Hans Dorrestijn

De een is tweemaal uitgeroepen tot meest positieve Nederlander. De ander is een raspessimist. Zanger Frans Bauer en cabaretier Hans Dorrestijn samen in gesprek over geluk en optimisme.

 

Verder: De culturele agenda van Youp van ’t Hek, een satirisch essay van Frank Heinen over het geluksdenken door de eeuwen heen, hemelbestormers over hun toekomstplannen, bloedverwanten Anne-Marie en Carla Jung, en tien topchefs over culinaire extase. Verder ontvangen prins Friso, Maarten van Roozendaal, Thomas Blondeau, Lou Reed, Atje Keulen-Deelstra en Hugo Chavez hemelpost van critici of bewonderaars, schetst actrice Nadja Hüpscher haar zelfportret en vertellen loterijwinnaars over hun leven na de prijs. Pauline Bijster werpt zich op de vraag of we ons op Facebook ge voordoen dan we in werkelijkheid zijn en doet Joris van Casteren verslag van zijn pogingen om gelukkiger te worden.

Dat nog heel veel meer in HP/De Tijd nummer 10. Koop hem in de winkel of sluit hier een (proef)abonnement af.