Spring naar de content

Geweigerde biografieën

Het Boekenbal is allang niet meer het swingende partijtje met ’s lands beste romanciers in de hoofdrol, schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Het Boekenbal is allang niet meer het swingende partijtje met ’s lands beste romanciers in de hoofdrol. Hordes BN’ers, tv-persoonlijkheden en andere hoogwaardigheidsbekleders bevolken de rode loper, met hun felbegeerde Balboekjes in de aanslag in het zicht van de camera’s. Roemruchte literaire uitgeverijen, een enkele uitzondering daargelaten, hebben het zwaar te verduren. Dat is goed te zien in de Bestseller 60, de wekelijkse lijst van de bestverkochte boeken in het land. In de eerste twintig staat op het moment van schrijven nog slechts één literaire titel. 

Voorheen werd het feest van de literatuur tijdens de Boekenweek (dit jaar van 16 tot en met 24 maart) met een literair Boekenweekgeschenk gevierd. Tegenwoordig ziet men zich genoodzaakt het breder te trekken: de familie Chabot is gevraagd om het boekje te schrijven. Het thema luidt: ‘Bij ons in de familie’. Gelukkig gaat de opzet vanaf volgend jaar veranderen en worden potentiële schrijvers gevraagd anoniem deel te nemen aan een schrijfwedstrijd, waaruit het Boekenweekgeschenk gekozen zal worden in de vorm van een niet eerder gepubliceerd fictieverhaal van zo’n 20.000 woorden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap