Spring naar de content

‘Decadente pretfabriek’ NOS betaalt weer eens miljoenen voor voetbalrechten

Ondanks de bezuinigingen op de Nederlandse Publieke Omroep heeft de NOS een flinke zak geld uitgegeven om de kwalificatieduels van Oranje in 2016 (EK) en 2018 (WK) te kunnen uitzenden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Meer dan 15 miljoen euro, dat is wat de NOS er voor overheeft om het voetbal van Oranje te gaan uitzenden. Commerciële partijen als nieuwkomer FOX hebben het nakijken. “Er is geen man overboord,” aldus FOX-baas Raymond van der Vliet. Intussen heeft wel de algemeen programmadirecteur van FOX de nieuwe zender verlaten, maar dat zou niks met het bod van de NOS te maken hebben.

Volgens De Telegraaf heeft de NOS zoveel geld geboden in de eerste biedingsronde dat er niet eens tweede ronde nodig was. De NOS wil geen commentaar geven op de precieze hoogte van het bedrag, maar dat het een flink bedrag aan belastingcenten is staat wel vast.

Commerciële partijen zouden nooit zo veel willen en kunnen betalen als de NOS, omdat die 15 miljoen euro simpelweg niet is terug te verdienen met advertenties. Voor De Telegraaf reden om eens flink uit te halen in het hoofdredactioneel commentaar vanochtend. Volgens de krant van de inmiddels flink geslonken Sjuul Paradijs is de NOS verworden tot een ‘decadente pretfabriek’:

“In een tijd waarin veel mensen iedere euro moeten omkeren, heeft het gemak waarmee de publieke omroep met geld smijt om dit soort sportrechten binnen te halen decadente trekken. Kennelijk snappen de bureaucraten in de pretfabriek nog steeds niet dat men speelt met geld dat bijeengebracht is door de Nederlandse belastingbetaler.”

De krant vindt het overbodig dat de publieke omroep nog meedoet met de dure sportrechten. “De NOS (dient) zich afzijdig te houden. Alleen al om de prijs van de rechten niet onnodig op te drijven.” Het is inderdaad de vraag waar Den Haag nodig een keer antwoord op moet geven: behoort het betalen van enorme bedragen voor uitzendrechten tot de kern van de publieke omroep?

Een commerciële zender kan toch net zo goed de kwalificatieduels van Oranje uitzenden? Het zou in ieder geval een hoop belastinggeld schelen.