Spring naar de content

Geelen becijfert: ‘Dikke Sjuul Paradijs kost meer dan Volkskrant-abo’

Wordt dit de volgende fittie in het mediawereldje, tussen tv-recensent Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant en de flink in omvang geslonken hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Paradijs heeft onlangs een gastric bypass (in gewoon Nederlands: een maagverkleining) gehad en is zo veertig kilo kwijtgeraakt. Hij kan nu lang niet meer zoveel broodjes eten als vroeger, maar hij blijft in ieder geval langer leven, en dat is ook wat waard. Tijdens de uitzending van Pauw & Witteman van afgelopen woensdag vertelde Paradijs trots over zijn operatie. Hij waarschuwde ook voor de gevolgen van morbide obesitas.

Een zekere tv-recensent van de Volkskrant zat zich helemaal op te vreten toen hij die avond naar Pauw & Witteman keek. Zoals Paradijs zich vreselijk kan opwinden om de miljoenen euro’s belastinggeld die de ‘decadente pretfabriek’ NOS betaalt voor de uitzendrechten van de kwalificatieduels van Oranje, zo kan Jean-Pierre Geelen zich druk maken om het feit dat de met overgewicht kampende Paradijs zélf handenvol met belastinggeld kost.

In zijn tv-column van vandaag poneert Geelen de stelling dat Paradijs meer kost dan een Volkskrant-abonnement (of een Telegraaf-abonnement, maar dat zegt hij er niet bij). Hoe hij daarbij komt? De professionele tv-kijker legt het uit: volgens het KRO-programma De Rekenkamer kosten dikke mensen de samenleving meer dan 300 euro per persoon per jaar, 4 miljard euro in totaal (inderdaad, de helft van de Nederlanders is te dik).

“Kon Sjuul Paradijs niet voorkomen dat hij 180 ging wegen,” vroeg Geelen zich af toen hij op de bank zat te kijken naar de aflevering van P&W. Over Paradijs’ bekentenis dat hij als jonge jongen al twee keer per dag dineerde en hompen brood oppeuzelde in de bakkerij van zijn ouders: “Heel belastend voor de ruggengraat van de samenleving.”

Paradijs mag zichzelf gelukkig prijzen dat hij door de maagoperatie acht jaar langer kan leven, zoals hij zelf beaamde in P&W. Een klein probleempje: volgens De Rekenkamer kost een gezonder leven evengoed geld, want wie langer leeft, maakt voor een langere periode aanspraak op de verzorgingsstaat die Nederland is. Aldus de constatering van Geelen.

Geelen, in een laatste sneer naar de hoofdredacteur van De Telegraaf: “Die acht jaar zijn Sjuul Paradijs van harte gegund. Maar wie gaat ze betalen? De hardwerkende Nederlander zeker weer.”

Ach, zolang Paradijs ageert tegen de belastingverkwisting van de NOS mag hij van Geelen vast nog een paar jaar langer leven. Bovendien heeft JPG naar aanleiding van boze reacties al zijn excuses aangeboden. Niemand snapt ook meer wat ironie is tegenwoordig…