Spring naar de content

Wetenschappelijk onderzocht: James Bond drinkt veel. Te veel

Als James Bond in het echt zo veel zou drinken als in de boeken van Ian Fleming, dan zou hij nu serieuze leverproblemen hebben. En o ja, hij zou waarschijnlijk nog impotent zijn ook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Rokkenjager en geheim agent James Bond houdt van zijn martini’s (shaken, not stirred), maar volgens Britse onderzoekers – die in een halfjaar tijd twaalf van Flemings boeken hebben gelezen en Bonds alcoholconsumpties hebben geturfd – drinkt Bond wel tot 92 glazen alcohol. Niet in totaal of per boek, maar per week.

Dat is inderdaad een heleboel, vergeleken bij het advies om in het echte leven niet meer dan een paar glazen per dag te drinken (in Groot-Brittannië is de richtlijn voor mannen om het bij hooguit drie tot vier glazen per dag te laten). Volgens de wetenschappers zou Bond ernstige gezondheidsklachten kunnen krijgen door zijn drinkgedrag. Zo zou zijn lever in het ongerede kunnen raken, en kan hij impotent worden bovendien.

Bond drinkt bijvoorbeeld achttien glazen alcohol voor en tijdens een diner met Auric Goldfinger, waarna hij vrolijk in de auto stapt om naar huis te rijden, aldus de onderzoekers. In From Russia With Love dronk Bond zelfs bijna vijftig glazen alcohol op een dag (49,8 om precies te zijn). Inderdaad, behoorlijk veel. Hoe houdt die man het toch vol, hoe kan Bond überhaupt nog functioneren?

Het antwoord is nogal makkelijk: het is maar fictie. Bond is een personage uit een boek. Niets meer, niets minder. Zoals de wetenschappers ook zeggen: “Such behaviour is typical of Bond. Despite his alcohol consumption, he is still described as being able to carry out highly complicated tasks and function at an extraordinarily high level. This is likely to be pure fiction.”

Fijn dat dat nu ook wetenschappelijk is vastgesteld.