Spring naar de content

Aleid Wolfsen krijgt trap na van COC

Arme Aleid. Vijf van zijn zes jaar als burgemeester van Utrecht waren al niet te harden wegens een serie incidenten in 2009 en 2010. Zag hij eindelijk weer licht aan het einde van zijn ambtstermijn (de Tour komt naar Utrecht), krijgt hij tóch nog een trap na.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

De actie komt voor Wolfsen uit een gevoelige hoek. De Utrechtse homo’s, met wie hij zich vorig jaar na een akkefietje in Leidsche Rijn had verzoend, kunnen het niet laten nog één keer de mestkar te legen over de vertrekkende burgemeester. Erick Valk, voorzitter COC Midden-Nederland, begint zijn brief met een paar spreekwoordelijke veren, maar wordt dan toch zuur.

Beste Aleid,

Deze week nam je afscheid van de stad Utrecht, de Utrechters en de Utrechtenaren. Jouw relatie met ‘roze’ Utrecht was roerig, met mooie en minder mooie momenten. In je afscheidsrede noemde je het wegpesten van het homostel Hans en Ton uit Leidsche Rijn zelfs een persoonlijke nederlaag. Dat waarderen wij. Want daar draait het om: dat Utrecht een stad is waar iedereen zich welkom en veilig voelt!

Sinds het bewuste incident in 2010 leek er een frisse wind door de stad te waaien. Gay Alert werd opgericht. Een Utrechts telefoonnummer waar mensen naar kunnen bellen op het moment dat zij vanwege hun seksuele voorkeur gepest of geïntimideerd worden. Ook werden de communicatielijnen korter. Samen met het roze netwerk van de politie, antidiscriminatiebureau Art.1 Midden-Nederland, het Openbaar Ministerie en het COC kwam er een website om mensen beter in de gelegenheid te stellen melding te maken van discriminatie in een omgeving die het beste bij hem of haar past. Een andere hoogtepunt was zaterdag 29 juni 2013. Op die dag verwelkomde Utrecht de meer dan 50.000 bezoekers van Roze Zaterdag. Utrecht was voor één dag gehuld in alle kleuren van de regenboogvlag.

Toen in oktober onze jongerenwerkgroep een ruimte werd geweigerd door Zaalverhuur7 werd de gemeente voor het eerst sinds 2010 weer echt getest. Zelfs nadat het OM besloot om onze aangifte van discriminatie in behandeling te nemen en er in de gemeenteraad vragen waren gesteld kwam er geen telefoontje, e-mail of bemoedigende woorden voor onze jongeren in de pers. Discriminatie vanwege de geaardheid werd voor jongens en meisjes van 12 tot 19 jaar ineens realiteit. Waar was jij, Aleid? Op coming-out-dag vrijdag 11 oktober gaf je in de pers aan eerst het een en ander te moeten uitzoeken. Daarna bleef het stil. Op de valreep van je ambtstermijn toch nog een gemiste kans. Want zou Utrecht niet een stad moeten zijn waar iedereen zich welkom en veilig voelt?

Ook de komende jaren zullen wij de verrichtingen van de gemeente kritisch blijven volgen. Alleen zullen wij niet jou, maar jouw opvolger Jan van Zanen aanspreken als het misgaat of prijzen als het goed gaat. Want verschillen tussen Utrechters en Utrechtenaren zijn er helaas nog steeds.

Erick Valk
Voorzitter COC Midden-Nederland

‘Ongepast, dat zure toontje’
Niet alle Utrechtse homo’s zijn het overigens eens met de trap na van Valk. Robbert Kalff, uitbater van het prominente Utrechtse gay café Kalff, wordt ‘doodmoe’ van het ‘ongepaste COC-gezeur’. In een eigen open brief schrijft hij:

Beste Erick,

Wanneer leer je dat zure toontje nou eens af? Ik denk niet dat de burgemeester bij elke zaak zich persoonlijk hoeft te melden, anderen zijn hier wel op ingesprongen, was dat weer niet genoeg? Jammer dat je onze burgemeester nog een trap na geeft. Genuanceerd gezien vond Utrecht in Aleid een hele goede burgervader, vooral voor ook Roze Utrecht.

Groetjes,
Robbert Kalff
P.S. En de burgemeester spreek je aan met U.

Onderwerpen