Spring naar de content

Alvast voor u samengevat: het Sportjaar 2014

Het sportjaar 2014, alvast voor u samengevat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

5 januari: Thomas Dekker geeft in een interview met Jeroen Pauw toe dat hij in het verleden doping heeft gebruikt. In het programma ‘5 jaar later’ bevestigt Dekker dat hij in de afgelopen vijf jaar “dingen heeft gedaan die niet door de beugel konden”. Pauw is gelukkig met Dekkers openhartigheid: ‘Ik vind het knap dat iemand die zo lang gezwegen heeft zich nu eindelijk uitspreekt. Het is ook niet makkelijk; er heerst een zwijgcultuur in het voetbal, Thomas heeft daar op indrukwekkende wijze komaf mee gemaakt.’
Het onthullende interview is inmiddels genomineerd voor de Frits Barend Award voor minst informatieve vraaggesprek van 2014.

12 januari: Bij het WK darts voor vrouwen wordt de Jacqueline Delon laatste. De
Française, die met een wildcard van een geblesseerde landgenote het toernooi binnenkwam, zocht de oorzaak voor haar falen in eerste instantie bij zichzelf, maar constateerde ook dat de ‘scheidsrechter dan maar niet zo dicht bij het bord had moeten gaan staan’.
Met Edward Arrow, de leidsman in kwestie, gaat het naar omstandigheden redelijk.

14 januari: Op de eerste dag van de Australian Open zijn alle Nederlanders al uitgeschakeld. Zelfs ballenjongen Billy Zondervan uit Zutphen kwam niet door de kwalificaties.

29 januari: Guus Hupperts verhuist naar Amsterdam. De rechtsbuiten van Roda JC ging ervan uit dat Ajax-trainer Frank de Boer zijn belangstelling in de jonge Gulpenaar zou concretiseren en kocht daarom maar alvast een fraaie bovenwoning aan de Amsterdamse Lindengracht. Met het afketsen van een transfer zet Hupperts nu hoog in in de onderhandelingen met zijn huidige club. ‘Voor minder dan een NS-abonnement Amsterdam – Kerkrade doen we het niet,’ aldus zaakwaarnemer Mino Raiola.
Roda JC heeft al laten weten niet te kunnen ingaan op absurde eisen.

2 februari: Lars van der Haar wordt in het Brabantse Hoogerheide wereldkampioen veldrijden. De Belgische bondscoach Rudy de Bie eist een hertelling.

12 februari: de Olympische curlingkampioenschappen in Sochi zijn op het laatste moment afgelast. Berichten dat president Poetin persoonlijk bezwaar maakte tegen het in competitieverband schuiven van stenen over een ijsvloer, worden door het Kremlin ontkend. Amnesty International spreekt van een ‘zoveelste bewijs van de schrijnende situatie waarin curlers in Rusland verkeren’.

19 maart 2014: na een derde opeenvolgende competitienederlaag laat Chelsea-trainer Jose Mourinho weten dat hij z’n zelfverzonnen bijnaam ‘The Special One’ niet langer wil gebruiken. Voortaan gaat de Portugees simpelweg als ‘The One’ door het leven.

27 maart 2014: na hertesting van alle urinestalen van de Tour van 1937 heeft de ASO de vergeten Limburgse klimgeit Sjeu Ploemen uit Simpelveld uitgeroepen tot winnaar. Ploemen, in een eerste reactie: ‘Wablief?’

6 april: tv-commentator Michel Wuyts wint verrassend de Ronde van Vlaanderen. Zijn commentaar: ‘Wat een straffe stoot.’

12 april: het Amber Alert voor de vermiste Heerenveen-spits Alfred Finnbogason blijkt vals alarm. Dat maakte de politie van Deventer vandaag bekend. De IJslandse topscorer raakte in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles al in de derde minuut vermist op het veld van de Adelaarshorst, maar werd halverwege de tweede helft gevonden toen hij keeper Eloy Room met een droge schuiver passeerde. Trainer Marco van Basten: ‘Hij was effe weg. Maar nu is hij er weer.’
De Deventer politie bevestigt Van Bastens lezing.

19 mei: De relatie tussen Sylvie Meis en Michiel Hemmen van Cambuur Leeuwarden is ten einde. Een woordvoerder van het stel stelt dat Meis ‘door een administratieve fout onzerzijds’ een relatie met Hemmen aanging.
‘Iemand had ons verteld dat Hemmen op de nominatie stond om mee te gaan naar het WK in Brazilië. Dat bleek later je reinste onzin. Een relatie moet gebaseerd zijn op vertrouwen en winstgevendheid; daar was ons inziens geen sprake meer van.’

24 mei: het plan van Geert Wilders om voetbalsupporters zich voortaan te laten identificeren door hen te verplichten een oranje kledingstuk te dragen, komt hem op woedende reacties te staan.
‘Zonder nu meteen overtrokken te reageren, maar dit doet me wel heel sterk aan een bepaalde periode in de recente geschiedenis,’ aldus een anonieme supporter, die bij het Legioen als Wortelman bekendstaat.

20 juni: de wereldvoetbalbond FIFA maakt bekend dat de stadions waar tijdens het WK voetbal van 2014 moet worden gespeeld ‘binnen afzienbare tijd’ opgeleverd zullen worden. ‘Als alles goed gaat, kunnen we dit project over een halfjaar afronden. We lopen ietwat achter op schema, maar het belangrijkste is dat de toeschouwers straks kunnen genieten van een totale voetbalbeleving in een moderne ambiance,’ aldus Sepp Blatter.

27 juni: twee dagen voor de start van de Tour de France wordt de wielerwereld opgeschrikt door een dopingschandaal van ongekende omvang. Er zouden verscheidene renners bij betrokken zijn, alsmede enkele artsen. Het gerucht gaat dat het mogelijk om illegale medicijnen zou kunnen gaan, en er bestaat een kans dat zelfs de georganiseerde misdaad er mee te maken heeft.
Hoe de vork precies in de steel zit, en of er überhaupt wel een vork is, wordt helaas niet duidelijk.

14 juli: de gemeente Amsterdam biedt kersvers wereldkampioen Duitsland een rondvaart door de Amsterdamse grachten aan. Burgemeester Eberhard van der Laan stelt dat hij ‘supertrots’ is op de prestatie van onze oosterburen, ‘met wie we bovendien al tientallen jaren een vrij bijzondere band onderhouden’.

22 juli: tourwinnaar Robert Gesink krijgt geen rondvaart aangeboden door de gemeente Amsterdam. ‘Het blijft geen feest,’ aldus een anonieme zegsman. ‘Bovendien weet ik niks van judo.’

15 augustus: aan de vooravond van de nieuwe voetbalcompetitie maakt de KNVB bekend dat de bond binnen afzienbare tijd een commissie in het leven zal roepen die belast wordt met het onderzoek naar de draagvlak voor een zogenoemde FC Randstad. Directeur Bert van Oostveen stelt in een voorlopig rapport dat er, in vergelijking met de rest van het land, opvallend veel BVO’s afkomstig zijn uit de Randstad. ‘En niet alle clubs zijn even levensvatbaar. Wij denken dat we met een sterke supervereniging ook internationaal sterker voor de dag zouden kunnen komen.’
Ajax, Feyenoord, FC Utrecht en FC Volendam hebben al laten te weten ‘in principe niets’ in de plannen van Van Oostveen te zien. FC De Zaankanters betoont zich vooralsnog wel enthousiast.

9 september: de Zuid-Afrikaanse snelwandelgigant Jan van Dijk wordt betrapt op het gebruik van steunzolen. Hij wordt onmiddellijk voor twee jaar geschorst.
Van Dijk kondigt stappen aan.

28 september: de World Series worden gewonnen door een team. Een ander team begint sterk, maar moet uiteindelijk toch z’n meerdere erkennen in het eerste team. Een derde team, waarvan veel verwacht werd, redde het niet eens tot de finales.

14 oktober: Jack van Gelder verbreekt verrassend het wereldrecord op de marathon. Helaas niet te voet.

19 december: de Gouden Bal-verkiezing bestaat dit jaar uit een door John de Mol geproduceerde televisieshow waarbij voetballers een deskundige jury onder leiding van Viggo Waas en Angela Groothuizen van hun kunnen moeten zien te overtuigen. Ondanks 179 officiële doelpunten in dit kalenderjaar grijpt Cristiano Ronaldo wederom naast de prestigieuze prijs, die – na een recordaantal sms’jes – naar Jeroen van Koningsbrugge gaat.