Nederland, koffieland
Van al mijn jeugdherinneringen gaan de meeste over koffie. Niet dat ik dat dronk als kind, maar ik kom uit een koffiedrinkende familie. Van vaderskant.
Ze drinken niet alleen véél koffie, ze drinken alléén maar koffie. Om negen uur ’s ochtends, om tien uur. Of elf, om twaalf uur en bij de lunch. Na de lunch. Om drie uur, om vier uur, nog eentje voor het koken. Na het eten natuurlijk. Acht, negen kopjes per dag. Als mijn vader langskomt, kan ik hem vooral blij maken door zo snel mogelijk een kop sterke koffie te zetten. Geen espresso of iets anders met een ingewikkelde Italiaanse naam, gewoon koffie. Leut. Vroeger was koffie zetten een van zijn voornaamste dagbestedingen. “Bakkie pleur?” vroeg hij dan aan andere aanwezigen. Of: “Koppie koffie?!” Soms zong hij er een liedje bij (“Tralalalala tralalala tralalala koppie koffie”) of vertelde hij een koffiemop die niet echt grappig was.
Filterkoffie
Zoals u begrijpt drinkt hij geen Senseo of andere slappe troep, maar het liefst uitsluitend filterkoffie. Niet uit een machine, maar met een ouderwets plastic filter. Zo sterk mogelijk. Uit de percolator mag ook. Hij drinkt het met koude melk en veel suiker. Het mag ook afgekoeld zijn. Het smaakt dan naar hopjes. Als kind nam ik wel eens stiekem slokjes van zijn koude koffie.
Toen mijn zus naar Engeland verhuisde, kon je haar geen groter plezier doen dan een paar pakken Euroshopper koffiefilters uit Nederland meebrengen. Die hadden ze niet bij haar plaatselijke supermarkt in het schap, of ze waren heel duur. In Engeland kan niemand lekkere koffie zetten, vindt zij. Ze wonen in een kleine stad buiten Londen, en volgens mij komen verschillende buren regelmatig op de koffie. Voor de hele buurt zet ze sterke, Nederlandse filterkoffie en neemt ze filters mee.
Er moet zoveel suiker in dat het naar hopjes gaat smaken.
Nederland, koffieland
Ik drink zelf ook graag koffie, maar ik drink het van de Coffee Company of een biologisch of verantwoord merk, of Italiaans. In mijn familie zou ik uitgelachen worden als ik zou zeggen dat ik weleens 3,85 euro voor een bakkie pleur betaal. Als je er tien per dag drinkt, is 3,85 euro ook wat aan de prijzige kant. Als je er één of twee drinkt trouwens ook. In sommige vooruitstrevende cafés in de stad kun je nu, heel nieuw, filterkoffie bestellen. Er bestaan ook heuse ‘filterkoffieproeverijen’.
Ik dacht altijd dat mijn familie raar was. Dat is ze ook, maar misschien niet per se qua koffie. Volgens The Atlantic drinken Nederlanders de meeste koffie van alle mensen ter wereld. Wij staan op eenzame hoogte, met gemiddeld 2,4 bakkies per persoon per dag.