Spring naar de content

El Salvadoraanse cursus ‘geluk’ in 7 stappen

Op het busstation van San Salvador, hoofdstad van El Salvador, zit ik aan een tafeltje met voor mijn snufferd een bord rijst, doorgekookte groente, twee tortilla’s en zo’n mooi glazen flesje Coca Cola.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Even later komt er een verzorgd uitziende vrouw van middelbare leeftijd langslopen en legt uiterst zorgvuldig op ieder tafeltje een reclamefoldertje neer. Nu komt men hier om de haverklap iets aan je verkopen, van chocoladebonbons, water, pinda’s (zoet of zout), broodjes ham, komkommers, de krant (van 8 januari jl.). Normaal let ik er dus niet op maar omdat ik niets anders te doen heb, behalve wachten op de bus, besluit ik de voorkant van het foldertje maar eens te lezen.

Zieltjes winnen
Het blijkt niet over damesondergoed of supermarktprijzen te gaan, maar over iets veel verontrustender: ‘Als u vandaag dood zou gaan, waar zou uw ziel dan heengaan? Naar de hemel of de hel?’ Ter illustratie staan er twee mooie jonge mensen, duidelijk geen Salvadoreños maar eerder Noord-Amerikanen. Aha! Zieltjes winnen! En ja hoor, afzender is de lokale katholieke kerkgemeenschap. Maar het wordt nog veel interessanter als ik het foldertje opensla: het is een cursus ‘hoe in God te geloven in 7 stappen’. Komt-‘ie, vertaald zonder enige eigen interpretatie:

Vraag 1: zou u de zekerheid willen om na uw sterven in de hemel te belanden?

JA?

Vraag 2: gelooft u dat Jezus God is?

JA?

Vraag 3: gelooft u dat als u zonder Jezus sterft u naar de hel gaat?

JA?

Praktijkoefening: nodig nu Jezus uit in uw hart. Doe het vandaag!

JA?

Zeg tegen Jezus: ik heb spijt, ik ben een zondaar, excuseer mij here Jezus.

JA?

Bedank: dank u Jezus Christus mijn verlosser, Amen.

JA?

GEFELICITEERD! U bent toegetreden tot de familie van God.

JA?

Nu willen we dat je meer gaat leren over Jezus dus kom naar onze kerk (website, telefoonnummer, email op aanvraag bij mij).

En? Gelukt?

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist voor National Geographic als Digital Nomad (@waarisiris) de wereld over. In februari 2014 debuteert zij bij De Arbeiderspers met ‘Miss yellow hair, hello!’ Volg haar avonturen op Twitter: @irishannema

Onderwerpen