Spring naar de content

Overzicht: families op de Olympische Spelen in Sotsji

Maandag veroverden de broers Michel en Ronald Mulder goud en brons op de 500 meter schaatsen. Een unieke familieprestatie, maar toch is de familie Mulder nog niet de meest succesvolle familie van deze Olympische Winterspelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

Zondag had de Canadese familie Dufour-Lapointe zelfs goud en zilver veroverd. Justine won het freestyle ski-onderdeel moguls, Chloé werd tweede en Maxime twaalfde. Maar er gaan nog meer broers en zussen in actie komen in Sotsji.

Curling, IJsdansen en Biatlon
Zowel het Amerikaanse heren- als het damesteam bij het curling hebben een telg uit de familie Brown als captain. Craig voert het mannenteam aan en zijn zus Erica het damesteam.

Bij de teamsporten zitten er vooral heel veel broers bij elkaar in het team. Tarjei en Johannes Bø gaan samen langlaufen in het Noorse estafetteteam. Taylor en Bryan Fletcher (VS) gaan samen van de schans af in de Noordse combinatie. De broertjes Martin en Simon Fourcade gaan voor Frankrijk op medaillejacht in de biatlon-estafette. Ook zusjes doen mee in teamverband. Monique en Jocelyne Lamoureux maken allebei deel uit van het damesijshockeyteam van de VS.

Het meest opvallende koppel is zonder twijfel Maia en Alex Shibutani, die een paar vormen in het ijsdansen. Een medaille gaan ze waarschijnlijk niet winnen, maar ze kunnen Sotsji mooi gebruiken om hun populaire reality kanaal ‘ShibSibs’ op YouTube verder te promoten.

Niet alle broers en zussen komen voor hetzelfde land uit. Anton Shipulin komt op de biatlon uit voor Rusland, terwijl zijn zus Anastasiya Kuzmina – al goud op zak deze Spelen – in dezelfde tak van sport uitkomt voor Slowakije.

Verdrietig gescheiden
Verdrietig van elkaar gescheiden siblings zijn er ook. Maria Höfl-Riesch, winnares van de combinatie in het skiën, moet het stellen zonder haar zusje Suzanne, die vlak voor de Spelen af moest haken met een knieblessure. Henrik en Daniel Sedin vormen al jaren het vaste aanvalsduo van het Zweedse ijshockeyteam, maar Henrik kneusde vlak voor de Spelen zijn ribben, en kan zijn broer niet terzijde staan.

Qua aantal siblings wordt de familie Dufour-Lapointe nog voorbijgestreefd door de familie Wells uit Nieuw-Zeeland. Zowel Jossi, Byron, Beau-James en Jackson Wells doen in Sotsji mee aan het freestyle skiën.

Tweemansrodelen
In het all-time medailleklassement voor families staan de gebroeders Mulder na deze spelen vrijwel zeker niet bovenaan – zelfs niet als Michel nog een gouden medaille wint op de 1000 meter. De Canadese broers Charles en François Hamelin verdedigen in Sotsji hun Olympische titel in de shorttrack-estafette. Grote kans dat er in huize Hamelin twee gouden plakken bijkomen, en het totaal dus op vier komt. Maar de Hamelins zullen het hoogstwaarschijnlijk afleggen tegen de familie Linger, die op zes kan komen. De Oostenrijkers Andreas en Wolfgang wonnen zowel in Turijn (2006) als Vancouver (2010) goud in het tweemansrodelen, en hopen in Sotsji de derde titel op rij te gaan pakken.