Spring naar de content

Vier spelers Iraans vrouwenvoetbalteam geschorst na geslachtstest

Vier spelers van het Iraanse vrouwenvoetbalteam blijken na een geslachtstest mannen te zijn. Of in ieder geval waren ze nog maar zodanig ver in hun geslachtsverandering dat ze nog geen aansprak konden maken op een plek in het vrouwenvoetbal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Ja, u leest het goed: enkele Iraanse (nu nog mannelijke) spelers zijn bezig met een geslachtsoperatie. In een land waar homoseksualiteit en seks voor het huwelijk nog steeds strafbare feiten zijn, is het opmerkelijk dat geslachtsoperaties wél zijn toegestaan. Dit hebben de Iraniërs te danken aan een fatwa – een soort religieus arrest – van de spirituele leider van de Iraanse revolutie in 1979,  Ayatollah Ruhollah Khomeini.
Een andere tegenstrijdigheid is dat voetbal onder Iraanse vrouwen erg populair is, maar dat neemt niet weg dat ze dankzij enkele religieuze regels niet welkom zijn in stadions als mannelijke teams het tegen elkaar opnemen.

Het begon allemaal vier jaar geleden, toen een team de prestaties van een vrouwelijke keeper in twijfel trok. Inmiddels zijn de contracten van zeven verschillende spelers nietig verklaard nadat ze ‘faalden’ op een geslachtstest meldt het staatspersbureau IRNA. Vier daarvan speelden voor het nationale team, de andere drie komen alleen uit in de reguliere competities.

Geslachtstesten zullen vanaf nu onverwacht en willekeurig worden uitgevoerd in de nationale divisies, zowel bij de outdoor- als indoor-competities, om competitievervalsing uit te sluiten. Niet in staat te bewijzen dat je honderd procent vrouw bent? Dan word je geschorst totdat je een medische behandeling hebt ondergaan, of tot je geslachtsverandering voltooid is. Geslachtsverandering is een langdurig proces, in Iran duurt het zeker twee jaar voordat je alle fases hebt doorstaan en klaar bent. En pas daarna mogen alle transseksuele spelers weer aanspraak maken op hun plek.