Spring naar de content

Falend Amerikaans visumbeleid: comateuze Pakistaan wordt uitgezet

Op 28 februari loopt het studentenvisum van de Pakistaan Muhammad Shahzaib Bajwa af. Dan moet hij de Verenigde Staten verlaten na het volgen van een semester aan de Universiteit van Wisconsin-Superior. Alleen heeft Bajwa niet het hele semester kunnen afmaken, omdat hij en zijn vrienden een ongeluk hebben gehad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

Op 13 november 2013 reden Bajwa en zijn vrienden terug naar huis toen ze een hert raakten. Met ernstige breuken in zijn gezicht, maar wel bij kennis en pratend, arriveerde Bajwa bij het ziekenhuis. Daar stikte hij in zijn bloed en kreeg een hartstilstand. Na reanimatie werd hij overgebracht naar een ander ziekenhuis.

Door de hartaanval heeft Bajwa hersenschade opgelopen en is hij comateus. Hij kan zijn ogen openen, in zijn moeders hand knijpen, zijn schouders ophalen en af en toe zijn benen bewegen. Maar dat is het. Ondanks dat hebben de doktoren aangegeven dat zijn situatie pas over enkele jaren duidelijk wordt.

In de komende zestien dagen gaat de situatie van de 20-jarige uitwisselingsstudent sowieso niet verbeteren. Maar toch moet hij op 28 februari het land uit, terug naar Pakistan. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat Bajwa niet legaal in de VS kan blijven na die datum. Bajwa’s broer, Shahraiz, vertelde aan Huffington Post dat zijn familie door het ziekenhuis onder druk wordt gezet om de papieren te ondertekenen waarmee ze toestemming geven voor de terugvlucht, die 24 uur duurt en waar Bajwa fysiek nog niet klaar voor is. “In Pakistan zijn de omstandigheden ook veel slechter dan hier, het is beter dat Shahzaib hier blijft”, aldus Shahraiz.

Bij terugkeer in Pakistan dekt de verzekeringspolis drie maanden alle kosten, daarna moet er een andere manier komen om alles te betalen. De familie Bajwa heeft een advocaat in de arm genomen die gaat proberen het besluit aan te vechten. Die meldt dat familie niet rijk is. Shahraiz Bajwa: “We staan onder enorme druk”.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis doen ze er alles aan om Bajwa veilig terug naar huis te krijgen. En juist daar wringt het: de artsen hebben aangegeven dat het nog jaren gaat duren voordat de medische situatie van Bajwa duidelijk is, maar het ziekenhuis lijkt alleen aan de rekening (inmiddels 350.000 dollar, meldt Shahraiz) te denken.

Zoals het er nu naar uitziet wordt Bajwa over zestien dagen de VS uitgezet. Zonder pardon. Geen geld, geen tijd en in coma.