Spring naar de content

Snake handling: deze dominee bleek niet immuun voor gifslangenbeet

Eva werd door de slang verleid tot het eten van de verboden vrucht. Mozes veranderde zijn wandelstok in een exemplaar om de farao de macht van zijn God te laten zien. In de Bijbel verschijnt het dier meerdere malen als personificatie van het kwaad, een confrontatie met een slang wordt door sommige Christenen dan ook beschouwd als een test van het geloof. Ware gelovigen zouden zo’n test tot een goed einde kunnen brengen. Een aanhanger van deze theorie was de Amerikaanse dominee Jamie Coots. Zaterdag overleed hij aan een slangenbeet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Coots verscheen op National Geographic met het programma Snake Salvation, waarin het fenomeen snake handling wordt onderzocht. Het ritueel houdt in dat er tijdens de dienst wordt gespeeld en gedanst met gifslangen op muziek. Coots praktiseerde dit binnen zijn Pinksterbeweging in Middlesboro, Kentucky. De rite heeft in de Verenigde Staten meerdere levens opgeëist, in 2012 nog dat van dominee Mark Wolford, wiens vader om dezelfde manier om het leven kwam.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dominee Coots overleefde in totaal negen beten, en keurde medische hulp openlijk af. Ook in het geval van deze, fatale beet, die hij opliep tijdens een dienst in zijn Full Gospel Tabernacle in Jesus Name Church. Toen hulpdiensten zaterdagochtend een telefoontje kregen over een slangenbeet, troffen ze Coots thuis aan. Hij weigerde elke vorm van hulp. Een uur later arriveerde de versterking, die Coots dood aantrof, aldus de politiechef van Middlesboro.

Hieronder een stukje snake-handling van Coots Youtube-kanaal, waar het nog wel goed afliep:

Onderwerpen