Spring naar de content

Een 0-0 in Kosovo en het gelijk van Co Adriaanse

Wie gisteravond, met of zonder geluid, naar het vriendschappelijke duel tussen Frankrijk en Nederland (2-0) keek, zal hopelijk bier en bitterballen binnen bereik hebben gehad. Zoals het woord ‘vriendschappelijk’ al doet vermoeden, was het een nietszeggend potje, met verschillende afzeggingen, een half=zieke Van Persie in het veld, Robben op de bank, en twee broekies van buitenspelers die bewezen nog niet WK-rijp te zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Maar het kan altijd erger. Neem het affiche Kosovo-Haïti. In Mitrovica zagen 17.000 toeschouwers daar gisteravond de vriendschappelijke wedstrijd tussen de kleinmachten in 0–0 eindigen.

Toch had de match eeuwigheidswaarde, want het was de eerste officiële wedstrijd voor Kosovo, zo’n zes jaar na de onafhankelijkheidsverklaring. Zonder vlagvertoon, volkslied of nationale symbolen op het tenue, want politiek ligt de zaak nog altijd gevoelig: buurland Servië maar bijvoorbeeld ook Spanje weigeren Kosovo te erkennen (laatstgenoemde vanwege binnenlandse problemen met afscheidingsbewegingen).

Deze twee landen tekenden in 2012 dan ook bezwaar aan bij de FIFA toen de wereldvoetbalbond aangaf Kosovo volwaardig lid te willen maken. Volgens de reglementen mogen alleen door de VN erkende naties toetreden tot de FIFA, en aan dat criterium voldoet Kosovo niet.

Als de term voetbaldiplomatie niet al had bestaan, was het voor het Kosovaarse elftal uitgevonden, en met het organiseren van een vriendschappelijke wedstrijd is na jaren getouwtrek de eerste diplomatieke stap gezet. Dat vlagvertoon verboden is en een topvoetballer als Xherdan Shaqiri van Bayern München niet meer voor zijn geboorteland mag uitkomen omdat hij al voor Zwitserland heeft gespeeld – hoewel hij daar speelt met de Kosovaarse vlag op zijn schoenen – moet vooralsnog op de koop worden toegenomen.

Co Adriaanse hield het journaille na een 5-1 verlies van AZ tegen Roda JC al eens voor dat wie alleen naar de uitslag van een wedstrijd kijkt zich aan scorebordjournalistiek bezondigt. Gisteren bleek dat een nietszeggende 0-0 in een vriendschappelijke wedstrijd een grote overwinning kan betekenen.

KOSOVO VS HAITI
Een jonge supporter moedigt Kosovo aan in de eerste wedstrijd op internationaal niveau, 5 maart 2014.

 

 

 

Vuurwerk in Mitrovica, ondanks een lege vlaggenstok naast de vlag van Haiti en twee FIFA-vlaggen.
Vuurwerk bij de eerste wedstrijd van Kosovo, ondanks een lege vlaggenstok naast de vlag van Haiti en twee FIFA-vlaggen.