Spring naar de content

Uit Huis

De korte film is bezig aan een opmars. Niet eerder werden er in Nederland zoveel films geproduceerd als in de afgelopen jaren. En toch horen we er maar weinig van. HP/De Tijd biedt talentvolle filmmakers daarom een podium en toont elke week een korte film die de moeite van het bekijken waard is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Deze week: Uit Huis van Joost Lieuwma.

/Film
Joost Lieuwma: “Uit Huis vertelt het verhaal van een jongvolwassen man die oud genoeg is om op eigen benen te staan, maar die telkens als zijn ouders hem de wereld in sturen op miraculeuze wijze terugkeert naar het ouderlijk nest.

“We – ik en enkele collega’s van Frame Order, een collectief van zes animatoren waar ik deel van uit maak – hebben deze film in nauwe samenwerking gemaakt. Ik heb regie en script verzorgd. Eerst heb ik een filmscript geschreven, herschreven en nog eens herschreven. Daarna heb ik een uitgebreid moving storyboard gemaakt, wat betekent dat je een grove doch uitgebreide schets maakt van elke scène die je wilt tonen. Patrick Schoenmaker heeft het kleurontwerp van de film gemaakt. Hij heeft aan de hand van mijn storyboard als het ware de sfeer van de film bepaald. Daarna begon het animeren zelf: elk  shot tekenen, plaatje voor plaatje. Hierbij heeft Lukas Krepel me geholpen. Verder is de muziek verzorgd door Jorrit Kleijnen en Alexander Reumers, en het geluid door Jeroen Nadorp.”

/Filmmaker
Joost Lieuwma (Valkenswaard, 1981) studeerde in 2005 af aan de opleiding Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met de film Once Upon a Time in My Wife. Daarnaast maakte hij animaties met prikkelende titels als Things You’d Better Not Mix Up (2010) en How Dave and Emma Got Pregnant (2012).

Op dit moment werkt hij in een collectief van zes zelfstandig opererende animatoren: Frame Order. Lieuwma: “We werken zowel aan commerciële opdrachten (onder meer voor Sesamstraat, GroenLinks en het Van Gogh Museum in Amsterdam) als aan korte films. Het voordeel van het werken in een collectief is dat er bij elk project een creatieve kruisbestuiving ontstaat.”

UIT HUIS (2013)

Bent u een filmmaker en denkt u dat uw werk geschikt is voor deze rubriek? Neem dan contact met ons op.