Spring naar de content

Annette Herfkens houdt hoop op overlevenden vliegramp levend

Het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines houdt de wereld in zijn greep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Honderden vliegtuigen en schepen zijn inmiddels al dagen boven de Zuid-Chinese Zee aan het zoeken naar brokstukken. De gedachten van Nederlandse Annette Herfkens, die een vliegtuigramp overleefde, gingen even terug naar 1992.

Herfkens was een van de inzittenden in een vliegtuig dat eveneens in de omgeving van de Zuid-Chinese Zee neerstortte. In de jungle overleefde ze vervolgens acht dagen lang in haar eentje – ze had vele verwondingen en kon zich nauwelijks bewegen. Vorige maand kwam haar boek uit, Turbulence: a Survival Story, waarin ze haar ervaringen 22 jaar na dato heeft opgeschreven. De familie Herfkens weet als geen ander hoe het is om te horen dat een vliegtuig waarin een dierbare zit is neergestort.

naamloos

annettehe

“Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar de passagiers en hun familie,” schrijft Annette zelf op haar twitterkanaal. Ook Annettes moeder houdt hoop dat er overlevenden zijn. “Ook na een week kunnen er nog levende passagiers uit het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines worden gevonden. Dus blijf zoeken, blijf alsjeblieft zoeken,” vertelde ze aan NRC.

“Wij zaten de hele dag naast de telefoon. Hoe langer het duurt, hoe groter de angst wordt. Mijn man was statisticus en die zei me dat de kans dat zij het overleefd zouden hebben nul was. Ik twijfelde maar tegelijkertijd bleef ik hopen – misschien tegen beter weten in.” Het vliegtuig van Malaysia Airways is nog altijd niet gevonden, maar Annette Herfkens is het levende bewijs dat wonderen bestaan.