Spring naar de content
bron: giorgio morandi

Wat we kunnen leren van de stillevens van Giorgio Morandi

Ilja Leonard Pfeijffer bezocht de overzichtstentoonstelling van de Italiaanse schilder Giorgio Morandi in Palazzo Reale in Milaan. 'Er is een magie van breekbaarheid en liefde, die zich ergens ophoudt in de met trefzekere weifeling getrokken grenzen van de objecten.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Het nieuwe jaar begon voor Stella en mij met een bezoek aan de overzichtstentoonstelling van het werk van de Italiaanse schilder Giorgio Morandi in Palazzo Reale in Milaan. Wegens omstandigheden konden we er niet eerder naartoe. 

Stella heeft het grootste deel van de tentoonstellingscatalogus geschreven, waarbij zij zich er niet van af heeft gemaakt met samenvattingen van de wetenschappelijke status quo, zoals goed had gekund, veel catalogi halen zelfs dat niveau niet. Zij heeft alle honderdtwintig werken in samenhang geïnterpreteerd conform een coherente visie, die resulteert in een bepaald vernieuwende presentatie van het gehele oeuvre. Het boek is ook nog eens heel goed geschreven. Er zit jaren studie en maanden onafgebroken werk in, waarvan ik van nabij getuige mocht zijn. Ik ben sowieso altijd ontzettend trots op Stella, maar nu nog meer dan gebruikelijk. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap