Spring naar de content

Fascinerend: dit is de kleinste camera ter wereld

Hij is ongeveer zo groot als één korrel van het hipstervoer Quinoa, maar hij spaart wel mooi twee mensen per chirurgische operatie uit. De kleinste camera ter wereld maakt haarscherpe foto’s van je binnenkant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

De “camera” is een uitvinding van onderzoeker F. Levent Degertekin. Het ding gebruikt ultrasone trillingen om beelden te maken ín slagaders. Degertekin vergelijkt zijn uitvinding met een zaklamp die de obstakels in een bloedvat verlicht, zodat artsen beter dan ooit kunnen zien wat ze doen. Tot nu toe waren er twee personen nodig om de chirurg te assisteren bij een dergelijke operatie.

Trillend vlies
Degertekin kwam op het idee voor de camera door een gesprek met zijn broer, die cardioloog is. Die omschreef wat een onhandige en nauwkeurige klus een dergelijke kijkoperatie was, en Degertekin begon te denken. Het resultaat is een donutvormig cameraatje met een diameter van 1,5 mm, met een gat in het midden waarboven een dun vliesje fladdert. Door de trilling van dat vlies worden geluidsgolven opgevangen op de meer dan honderd sensoren op de chip, die vervolgens worden verwerkt en doorgegeven aan de externe videomonitor in de operatiekamer.

Het maken van beelden door middel van geluidsgolven is dan wel oud nieuws, de kleine camera is een absolute doorbraak. Vooralsnog was het nog niemand gelukt haarscherpe beelden te maken in circulerende bloedvaten, omdat soortgelijke elektrische apparaatjes vaak warm worden en daardoor het bloed van de patiënt aan de kook brengt. Beelden van mindere kwaliteit konden al wel gemaakt worden, maar daar waren chirurgen onvoldoende mee geholpen.

Commercieel gebruik
Het is onwaarschijnlijk dat de mini-camera op de markt komt voor particulieren: de technologie van het kleinood is simpelweg te duur om commercieel uit te brengen. Maar wie weet: misschien is het over een paar jaar wél voor iedereen mogelijk om rond te lopen met een camera zo groot als een speldenkop. Voer voor jaloerse partners, amateurspionnen en overbezorgde ouders!