Spring naar de content
bron: anp

Moderniseer het tuchtrecht

Het medisch tuchtrecht draait om het straffen van individuele zorgverleners, en niet over de vraag wat er mogelijk fout gegaan is bij de zorg voor een bepaalde patiënt. Maar juist dat laatste is van belang voor de verbetering van de zorg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Onlangs werd de bekende advocaat Khalid Kasem ervan beschuldigd dat hij cliënten had aangeboden om ambtenaren om te kopen, met als doel gedetineerden eerder vrij te krijgen. De kwestie werd behandeld door de Amsterdamse deken van de orde van advocaten, die meende dat een ‘waarschuwing’ aan de advocaat een passende maatregel was en dat het niet nodig was de zaak aan een tuchtcollege voor te leggen. Velen zullen dit met verbazing hebben gadegeslagen. Voor fietsen door rood licht krijg je nog een zwaardere staf opgelegd. 

Voor bepaalde beroepen staat de Nederlandse samenleving toe dat de beroepsgroep zelf toezicht houdt op een goede uitoefening van het vak en correcte naleving van de geldende regels. Denk daarbij aan advocaten, notarissen maar bijvoorbeeld ook aan accountants en belastingconsulenten. Een dergelijke zelfregulering is natuurlijk uitstekend, maar het legt de lat hoog voor de beroepsgroep. De indruk mag vooral niet ontstaan dat collega’s elkaar de hand boven het hoofd houden. Noblesse oblige, dus vandaar de verbazing over de lankmoedige houding van de Amsterdamse deken. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap