Spring naar de content

Sander Dekker: economen met een mening zijn onwetenschappelijk

In een debat tussen wetenschappers en beleidsmakers in Science Center NEMO deed staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, VVD) een opmerkelijke uitspraak over economen, zo tekende een verslaggever van ScienceGuide op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het debat over de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek werd gevoerd naar aanleiding van de maatschappelijke onrust die is ontstaan door boringen naar schaliegas en vaccinaties tegen baarmoederhalskanker.

Top van de Nederlandse economen
Dekker zei heel veel wetenschappers te zien “die zich laten verleiden om meningen en stellingen in te nemen.” Als voorbeeld noemde hij economen: “Als ik kijk naar televisieprogramma’s en de top van de Nederlandse economen voorbij zie komen, dan kan ik zo ongeveer aanwijzen op welke politieke partij ze stemmen of waar ze lid zijn. Dat heeft weinig meer met echte wetenschap te maken.”

Open Acces
Om de geloofwaardigheid van de wetenschap te verbeteren, stelde Dekker voor om onderzoek beter toegankelijk te maken. Wetenschappers zouden zich in moeten zetten voor open acces:

“Het rare is dat we hier in Nederland publiek gefinancierd onderzoek hebben, dat vervolgens in Journals wordt gepubliceerd waar je als geïnteresseerde burger niet bij kan, want dan stuit je op een betaalmuur. Terwijl al die onzin van die kwakzalvers wel gratis toegankelijk is.”

Niet alle Nederlandse economen kunnen de uitspraak van Dekker waarderen: