Spring naar de content

Fascinerend: 3D-art wekt schilderijen tot leven

Nederland staat bekend om haar vele musea met prachtige werken van Hollandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Zo stond de Nachtwacht laatst wereldwijd op alle voorpagina’s toen Obama een persconferentie hield met ons nationale topstuk op de achtergrond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Nivard

Wie echter een mooi kunstwerk wil zien hoeft het huis niet meer uit, door deze nieuwe geweldige video van de Hongaarse Zsolt Ekho Farkas.

In de 3,5 minuut durende video wordt het 19de-eeuwse schilderij Budavár Visszavétele van Benczúr Gyula tot leven gewekt op een zeer indrukwekkende wijze. De karakters komen tot leven in een haarscherp beeld dat het hele schilderij afgaat. Perfect dus voor de luie kunstliefhebber, die vanaf de bank eventueel bezoek een prachtig werk kan laten zien waar niet eens een plek voor aan de muur hoeft te worden gevonden.

Proces
Dat het niet eenvoudig is om zo’n video te maken dachten wij al, maar het proces is ontzagwekkend. Wat allemaal begon als een uitdaging van zijn vrouw: “Kun je dit niet in 3D maken voor mij, schatje?” eindigde met eindeloze uren achter de computer, met de nodige materiaalpech. Denk aan te klein geheugen, vergeten op te slaan, u kent het wel.maakproces 3d-art

3d art work in progress

3d art work in progress 2

Bekijk het hele maakproces hier.

Kunstenaar of videomaker?
De vraag is nu, wie is hier de kunstenaar? Is het de schilder van het doek, of de man die van het schilderij een totaal nieuwe beleving maakte?