Spring naar de content

Onderzoeksbureau: ‘Euroscepticus is boze, extreemrechtse man’

Onderzoeksbureau Motivaction uit Amsterdam heeft, in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen, onderzoek gedaan naar de opkomende anti-Europese tendens die in Europa leeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Het bureau ging onder meer op zoek naar het profiel van de gemiddelde euroscepticus. En dat hebben ze gevonden. De gemiddelde eurosceptische kiezer is een boze witte man, is getrouwd en van middelbare leeftijd. Hij is teleurgesteld in de maatschappij en heeft weinig vertrouwen in de politiek. Over de sociale achtergrond van de gemiddelde kiezer kan volgens de onderzoekers weinig algemeens worden gezegd. Zowel arm en rijk, werkend en werkloos en lager- alswel hogeropgeleiden stemmen tegen Europa.

‘Euroscepticus is fascist’
Kanttekening bij het onderzoek: de peiling is gehouden onder ruim tienduizend respondenten die zich allen aan de rechterkant van het politieke spectrum bevinden. Alle respondenten behoren tot de achterban van respectievelijk de UK Independence Party, Vlaams Belang, de PVV, Front National en de Northern League. Waarom? Omdat ‘extreemrechtse partijen’ over het algemeen eurosceptisch zijn, staat in het onderzoek te lezen. Dat onder stemmers van andere, wat meer gematigde politieke partijen ook eurosceptici zitten wordt voor het gemak maar even vergeten.