Spring naar de content

Weekoverzicht 16: Verboden te downloaden, groot hackergevaar en vermiste studentes

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Was u van plan zo de nieuwste aflevering van Game of Thrones te downloaden? Dan overtreedt u de wet. Afgelopen donderdag besloot het Europese Hof van Justitie dat downloaden uit illegale bron verboden in Nederland is, wat ons ministerie van Justitie diezelfde dag aankondigde. Met andere woorden: zeg http://torrentz.eu vaarwel en koop weer wat iTunes-tegoed (of neem een abonnement op HBO of Netflix).

Er gold altijd een thuiskopieheffing. Dóór importeurs en fabrikanten, vóór de rechthebbenden. Maar deze compensatie draaide niet volledig op voor het gemaakte verlies.

Er is overigens weinig reden tot paniek. Het is een niet te handhaven verbod, zegt ook stichting BREIN – die het verbod mag handhaven. BREIN zal u en mij niet lastigvallen door ons downloadgedrag te controleren, om de doodsimpele reden dat het praktisch onmogelijk is u en mij te vervolgen.

Met andere woorden, klikt u gewoon op deze link om vanavond het veelbelovende huwelijk van Koning Joffrey te zien in Game of Thrones. En bent u niet meer bij? Kijkt u dan naar deze tien minuut durende opfrisvideo.

Ander internetnieuws dan. De ‘heartbleed bug’. Een ongrijpbare term met vermeende desastreuze gevolgen. Het komt er op neer: er zit een lek in de beveiliging die internetverbindingen afschermt van indringers.

Wat dat voor u betekent? Uw gebruikersnaam en wachtwoord voor Facebook, Google, Gmail, Dropbox en SoundCloud kunnen bloot zijn gelegd voor hackers. En in het ergste geval kan men ook toegang krijgen tot uw e-mailaccount en uw creditcardgegevens vinden. En dat alles zonder dat u dat merkt. (Alles wat u moet weten over deze bug vindt u hier.)

Zaterdag bleek ook nog eens dat de NSA de bug mogelijk al twee jaar succesvol heeft gebruikt om te hacken, en het bestaan ervan doelbewust verzweeg. Het Amerikaanse Witte Huis ontkende dit.

Lisanne en Kris.
Kris Kremers (links) en Lisanne Froon (rechts.)

En tot slot dan de zoektocht naar de twee verdwenen Nederlandse studentes Lisanne Froon (22) en Kris Kremers (21) in Panama. Dinsdag 1 april verlieten zij hun gastgezin in Boquete. Bijna twee weken later is nog steeds onbekend waar de twee studentes – die in Panama Spaans leerden – zijn.

Vermoedelijk zijn de studentes gaan wandelen in een natuurgebied, maar op de bergwandeling waarvoor zij zich hadden ingeschreven kwamen zij niet opdagen. Alleen het paspoort van Lisanne bleek te missen uit hun kamer.

De Panamese regering is al twee weken op zoek en heeft een beloning van 2500 dollar uitgeloofd voor de gouden tip. Zaterdag werd mogelijk een spoor van de twee gevonden, in de vorm van een plastic zakje met afval en rode haren, meldde bronnen tegen RTL en SBS.