Spring naar de content

De Nederlandse LEGO-smartphone: succes of fiasco?

Sinds de opkomst van de smartphone, nu zo’n acht jaar geleden, heeft het apparaat een enorm stempel gedrukt op onze samenleving. We kunnen al niet meer zonder: dan krijgen we afkickverschijnselen, en het ontwricht ons leven. Iedere smartphonegebruiker is dan ook doodsbang voor mankementen aan het toestel. Een simpele barst in het touchscreen kan al gauw leiden tot een kostbare en tijdrovende reparatie. Of nog erger: hij doet het niet meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Dit moet anders kunnen, dacht Helmondenaar Dave Hakkens. Na cum laude te zijn afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven bedacht hij het concept Phonebloks. De door hem bedachte smartphone bestaat uit verschillende modules, die los van elkaar vervangen kunnen worden wanneer een gedeelte niet meer functioneert of verouderd is. Op die manier wordt naast een kostenbesparing voor de consument ook de enorme afvalberg en verspilling van materialen tegengegaan. In september 2013 lichtte Hakkens in De Wereld Draait Door zijn concept al toe.

Daarna bleef het een tijdlang stil rond Hakkens en zijn LEGO-smartphone. Er was sprake van een samenwerking met Motorola, dat vervolgens door Google overgenomen werd. En waar Google is, is geld. Het gigantische bedrijf zet momenteel flink gas achter de ontwikkeling van het toestel, dat omgedoopt is tot project Ara. Het is de bedoeling om de eerste ‘modulaire smartphone’ in januari 2015 op de markt te brengen.

De telefoon komt onder de naam Grey Phone op de markt en moet 50 dollar gaan kosten. Maar wie denkt dat dit een koopje is vergeleken met een iPhone of Samsung Galaxy komt bedrogen uit. De prijs is slechts voor het scherm en de batterij waarop de verschillende modules geklikt kunnen worden. Wel kan er op deze manier dus makkelijker beslist worden wat u als Phonebloks-gebruiker precies wil, en kunnen er naar gelang eigen budget en wensen modules aangeschaft worden.

Google denkt daarbij ook aan het 3D-printen van onderdelen. Het frame van de telefoon moet zo’n vijf tot zes jaar meegaan, waardoor het toestel een veel langere levensduur krijgt dan gangbare smartphones, die vaak na een jaar of twee al de geest geven.

Hieronder het originele filmpje van de Bloks-telefoon, waarin het concept wordt uitgelegd. Wat denkt u? Wordt het een succes of een fiasco? Stem hieronder.

Onderwerpen