Spring naar de content

Endtrip

De korte film is bezig aan een opmars. Niet eerder werden er in Nederland zoveel films geproduceerd als in de afgelopen jaren. En toch horen we er maar weinig van. HP/De Tijd biedt talentvolle filmmakers daarom een podium en toont elke week een korte film die de moeite van het bekijken waard is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Deze week: Endtrip van Rick Franssen, Olivier Ballast en Koen de Mol.

/Film
Endtrip is gemaakt als schoolopdracht – we studeerden alle drie namelijk 3D Computer Animation & Visual Effects aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

‘Tijdens het proces was het onze grootste uitdaging om iets anders te maken dan een traditionele karakteranimatie, iets nieuws en vooruitstrevends. We zijn op zoek gegaan naar een visuele ervaring waarmee we met een imponerende beeldenstroom het publiek konden onderdompelen in het gevoel van ons hoofdpersonage. Het verhaal is zodanig neergezet dat het genoeg ruimte over laat om de fantasie van de kijker aan te spreken en deze te laten verweven tot een unieke ervaring. Om dit gevoel te versterken hebben we onderzoek gedaan naar de werking van immersiteit. De desoriënterende draaiingen en de toevoeging van stereoscopisch 3D, waarbij de toeschouwer door een 3D-bril kijkt, zijn hieruit voortgevloeid. En voor zover wij weten zijn wij een van de eerste studenten in Nederland die een 3D-film hebben gemaakt.

Endtrip heeft de award voor ‘Best 3D stereoscopic animated short’ gewonnen op het KLIK! Amsterdam Animation Festival. De film is tevens geselecteerd voor het Stuttgart International Festival of Animation Film en het Nijmegen International Short Film Festival. Daarnaast is Endtrip onder meer opgepikt door Vice, Gizmodo en cgsociety.

/Filmmakers
Rick Franssen (Roermond, 1988), Olivier Ballast (Hellendoorn, 1987) en Koen de Mol (Utrecht, 1987) studeerden alle drie 3D Computer Animation & Visual Effects aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en behaalden vorig jaar hun bachelor. Na samen enkele projecten te hebben gedaan (waaronder de korte animatiefilms Silence en Imagine That) gingen ze ieder hun eigen weg als freelancer. Wel zijn ze nog steeds verenigd in de door hun zelf opgerichte animatiestudio The Outpost.

Bent u een filmmaker en denkt u dat uw werk geschikt is voor deze rubriek? Neem dan contact met ons op.

Onderwerpen