Spring naar de content

Samsom begrijpt grondslagen belastingstelsel niet

Gisteren was het de Dag van de Arbeid, reden voor PvdA-leider Diederik Samsom weer eens meer belasting voor ‘de rijken’ te betogen. Wie Samsom bedoelt met ‘de rijken’ blijft voor ons altijd een beetje vaag, aangezien we hem nooit kunnen betrappen op het geven van bepaalde cijfers. Het is dit keer echter niet alleen wat Samsom wil, maar vooral hoe hij het wil bereiken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Nivard

Vermogenstaks
De belasting op rendement uit vermogen is in Nederland 30%. De belastingdienst gaat er vanuit dat u door het ontvangen van rente op uw spaargeld of op uw beleggingen een bepaald rendement haalt. Sinds 2001 is dit veronderstelde rendement 4%. Dat was in tijden voor de kredietcrisis heel schappelijk, u moest rare dingen doen om dat rendement niet te halen. Sinds de kredietcrisis is de rente echter heel laag, waardoor er een kleine kans is dat u als spaarder daadwerkelijk een rendement van 4% haalt, en u dus eigenlijk te veel belasting betaalt. Dit geldt over het algemeen niet voor beleggingen, die juist een veel hoger rendement kunnen halen. Maar aan beleggen kleven risico’s, en het kan niet de bedoeling zijn dat de overheid u dwingt risico’s te nemen.

Plan Samsom
En vanuit daar begint Samsom te redeneren. Dan doet hij echter een paar hele domme uitspraken zoals:

Het is oneerlijk dat 1% van de bevolking 23% van het vermogen heeft. Kennelijk kun je met kapitaal rijk worden en met arbeid niet.

Allereerst: Waarom is dat oneerlijk? Ten tweede: Iedereen weet dat je met geld geld maakt. Als u honderd euro heeft en u haalt een rendement van 20% heeft u daarna 120 euro. Om aan beginkapitaal te komen zit er echter maar één ding op: werken.

Samsom stelt ook een belastingverschuiving voor: arbeid minder belasten en kapitaal meer. Dit standpunt dat ook door de Occupy-beweging werd aangehangen is helaas in strijd met de grondslagen van de belasting. Van oudsher wordt namelijk datgene belast, wat het minst makkelijk te verplaatsen is. Arbeid is lastig te verplaatsen, u heeft een baan in Nederland, en u kunt niet zomaar een andere baan in het buitenland vinden als de inkomstenbelasting omhoog gaat. Met vermogen is dat echter anders. Als de belasting op vermogen hier omhoog gaat, zet u uw geld op een bank in het buitenland en voilá, belastingverhoging ontweken.

Plan Zijlstra
Eerder kwam Halbe Zijlstra met een zinniger plan van aanpak. Hij stelde voor dat belastingsysteem versimpeld moet worden. Er zijn te veel toeslagen, subsidies enzovoort. Deze toeslagen worden altijd onderbouwd met standpunten over dat de belasting al zo hoog is. Het grappige is echter dat de belasting zo hoog is, omdat er allemaal toeslagen zijn. Die moeten namelijk ergens uit gefinancierd worden, via bezuinigingen of belastingverhoging. Schrap een aantal toeslagen, voorkom nodeloos geld rondpompen en de belasting kan omlaag. Maar dat plan noemde Samsom ‘ongelooflijk lomp’. Met een VVD-PvdA regering ligt een structurele verandering niet in het verschiet.