Spring naar de content

Hoe word je gezond oud? Tips van honderdplussers

Hij heeft geen idee hoe het komt dat hij nog steeds leeft, maar hij is er nog. Alexander Imich uit New York is met zijn 111 jaar officieel de oudste man ter wereld. Behalve goede genen zijn er natuurlijk nog meer geheimen om een hoge leeftijd te bereiken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Alexander Imich draait er niet omheen. Aan de The New York Times vertelt hij zijn methode.

– Geen kinderen hebben
– Geen alcohol drinken
– Stoppen met roken
– Veel sporten
– Een dieet ‘geïnspireerd door oosterse mythische personen, die op voedsel neerkijken’. (Volgens Imich’s verzorgers eet hij matzoballen, gefilte fisj, noedelsoep met kip, crackers, roerei, chocolade en ijs.)

Alexander Imich640

(Foto via Damon Winter/The New York Times/Redux)

Maar zoveel oudjes, zoveel geheimtips. Zo zweren ze heus niet allemaal de drank af. De Belgische Anna Maria Mertens (105) zegt haar eeuwige jeugd te danken aan het nuttigen van een dagelijks glas whisky. Andere hoogbejaarden zeggen geen junkfood te eten, maar wel eieren met spek. Een Boliviaanse oude van dagen zweert bij een dieet van coca en paddestoelen, en de inmiddels overleden Jiroemon Kimura werd oud op een dieet van rode bonen, cake en rijst. De Japanse Misao Okawa, met 116 jaar de oudste mens ter wereld, heeft een paar andere tips: “Eet veel sushi, slaap acht uur per nacht en neem de tijd om te ontspannen.”

Hendrikje van Andel-Schipper (op de foto linksboven) was de oudste mens die Nederland ooit kende en overleed in 2005, 115 jaar en 62dagen oud. Ze werd zowel voor als na haar dood uitgebreid onderzocht. Ze bleek zeldzame veranderingen te hebben in haar DNA, waardoor ze zo oud kon worden. Iets in haar genen beschermde haar tegen dementie en andere ouderdomsziekten. Toch had ook zij een geheim: “Elke dag een haring, sinaasappelsap en ademen.” Ook nam ze af en toe een advocaatje en bleef ze op hoge leeftijd veel bewegen.

Onderwerpen