Spring naar de content
bron: shutterstock

‘We weten verdomd weinig van het vrouwenlijf’

Vrouwen zijn geen kleine mannen. Maar in de medische wereld is die waarheid nog steeds niet helemaal doorgedrongen. En dat kost de samenleving miljarden. ‘Vrouwen worden over de hele linie anders ziek.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

E Er was iets raars met die vrouwen die met heftige hartklachten het ziekenhuis werden binnengebracht. Het waren de jaren nul en cardioloog Janneke Wittekoek werkte als arts-assistent bij het AMC en ze kon maar niets bij die vrouwen vinden. Dat frustreerde haar. “Dan moest ik tegen zo’n vrouw zeggen: het is gelukkig niet uw hart. Maar ondertussen hielp ik die vrouwen niet en wist ik nog steeds niet wat er dan wél aan de hand was. En die vrouwen kwamen wel terug. In het ziekenhuis werd daar dan een beetje cynisch over gedaan: “Is ze er nu alweer?” Toen ben ik me gaan verdiepen in wat die vrouwen zouden kunnen hebben. 

Inmiddels is dat zonneklaar: vrouwelijke hartpatiënten hebben andere klachten dan mannelijke. Ze hebben ook een ander ziektebeeld. Hartklachten van mannen komen vaak door dichtgeslibde kransslagaders. Maar bij vrouwen zit het probleem veel vaker in de kleine haarvaten rond het hart. En die kon Wittekoek indertijd niet bekijken, want daar was toen geen techniek voor. “We konden alleen de grote kransslagaders bekijken en als we daar niets zagen, zeiden we: mevrouw, met uw hart is niets aan de hand. Dat is verbazingwekkend, dat we dat zo stellig zeiden. Want die grote kransslagaders, dat is tien procent van het hart. De overige negentig procent is haarvaten. En daar zit bij vrouwen vaak het probleem.” 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap