Spring naar de content

De fijne karnemelkgeur van een leraar

Bij DWDD zag ik twee bevlogen middelbare schoolleraren. De ene was geschiedenisleraar, de ander gaf scheikunde. Ze zaten bij Matthijs aan tafel omdat ze een soort leraarpopsterren zijn: ze zetten hun lessen online en die worden door scholieren in heel Nederland bekeken. Goed bekeken. Zo zijn de filmpjes van geschiedenisleraar Joost van Oort tot nu toe vijf miljoen keer bekeken. Daar kan Bekende Blogger Miss Lipgloss nog een puntje aan zuigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Vis

In de studio zat ook een aantal fans van Leraar Joost en Leraar Sieger. In de aanloop naar de eindexamens hielden ze met hun vrienden marathons: ze keken wel veertig uur achter elkaar naar de uitleg van Sieger Kooij over scheikundige processen. Ze skippen hun eigen leraar en kijken thuis lekker naar Sieger.

Een vleugje karnemelk op je iPhone
Ik zag pizza’s en Red Bull voor me en dacht aan mijn eigen examentijd: in de klas vroeg je liever geen uitleg over een som, want de karnemelkgeur van mijn leraar wiskunde was niet te harden. Maar thuis, tijdens het blokken voor de examens, waren er geen filmpjes op YouTube als alternatief om de stelling van Pythagoras helder uit te leggen. Ik moest het doen met dikke, fletsgekleurde boeken met letters, grafieken en nog meer letters. En een stapel oefenexamens, och, die eindeloze oefenexamens.

Toch ben ik blij dat er in mijn examentijd geen online lessen waren. Hoe enthousiast en toegewijd de YouTube-leraren ook vertellen, er is geen persoonlijk contact, geen vraag en antwoord, geen karnemelkgeur waar je na de les een kwartier lang lekker over kon klagen met vriendinnen (“Serieus, je kan het toch niet maken om van die zure zooi te drinken als je de hele dag tegen mensen moet praten?” en “O mijn god, toen ik mijn vinger opstak, nam hij net een slok voordat hij naar me toekwam om te kijken waarom mijn berekening niet uitkwam, ik dacht dat ik doodging”), geen vale ribbroek, geen slijtageplekken bij de ellebogen – ook altijd bron voor roddel en gelach in het vuistje. Als ik nu een ingewikkelde berekening maak op de rekenmachine van mijn iPhone (iets voor de inkomstenbelasting of zo) ruik ik soms een vleugje karnemelk.