Spring naar de content

Tienerheld overlijdt aan kanker

Zo’n twee weken geleden maakte de wereld kennis met de negentienjarige Stephen Sutton uit Burntwood (in de Britse West Midlands). Stephen maakte een ontroerend filmpje waarin hij uitlegt hoe het is om als tiener ongeneeslijk ziek te zijn. In het filmpje, passend getiteld When life gives you cancer, (naar het Engelse spreekwoord when life gives you lemons, you make lemonade; oftewel ‘overal het beste van proberen te maken’) spreekt Sutton zijn wens uit om zoveel mogelijk geld voor onderzoek naar kanker op te halen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Via het Youtube-kanaal Stephen’s Story hield Stephen de wereld op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent zijn slopende ziekte en de race tegen de klok om zijn bucket list (lijst van dingen die hij nog wilde doen voor zijn dood) af te vinken. Ongeveer een jaar geleden plaatste Stephen het eerste filmpje op dit kanaal.

De actie van Stephen werd in het Verenigd Koninkrijk een groot succes, waar hij zo’n drie miljoen pond (3.7 miljoen euro) ophaalde en veelvuldig in de media verscheen. Op 22 april ging het bergafwaarts met de negentienjarige, en men vreesde voor het ergste. Echter knapte hij weer op en op 25 april verscheen zijn laatste video op zijn Youtube-kanaal, die ook in Nederland veel in de media verscheen.

De laatste paar weken van zijn leven hield Stephen zijn 1 miljoen volgers op de hoogte via zijn Facebookpagina, en hij leek een bijna bovenmenselijke kracht te bezitten om er steeds weer bovenop te komen. Tot er vanochtend een nieuw bericht geplaatst werd. Ditmaal door de moeder van Stephen:

stephen2

Een van de uitspraken van Sutton was ‘I may have cancer, but cancer doesn’t have me’. Het mocht uiteindelijk niet baten. Stephen Sutton is 19 jaar geworden.

Onderwerpen