Spring naar de content

Geef ondernemers gewoon een wapen

Discussies over de kleinste dingetjes, dáár zijn we in Nederland bedreven in. Over het afsteken van vuurwerk bijvoorbeeld en of het verboden moet worden. Over Zwarte Piet, het al dan niet racistische hulpje van de Sint. En over de smerige treinen door een staking van de schoonmakers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Nationale obsessies zijn het, terwijl we inhoudelijke discussies over fundamentele vrijheden links laten liggen. Een kwalijke zaak. Op een gegeven moment hebben we blijkbaar met z’n allen besloten dat we tevreden mogen – zelfs moeten – zijn, dat Nederland af is, en dat we over tal van onderwerpen dus niet meer met elkaar hoeven te discussiëren. Een collega-journalist zei laatst dat Nederland het land van de voldongen feiten is. Ik vrees dat hij gelijk heeft.

Een goed voorbeeld is het gemak waarmee de in Nederland belastingen worden verhoogd. We gaan er niet eens meer over in discussie, het wordt gewoon gedaan omdat het ‘nodig’ is om de begroting op orde te krijgen, en u en ik hebben het maar te accepteren. Daar heb ik moeite mee, want het raakt aan de kern van ons bestaan. Een mens die gebukt gaat onder torenhoge belastingen en minstens de helft van het jaar voor de staat werkt, is geen vrij mens. Dat maak je mij niet wijs.

Waar mijn nekharen ook van overeind gingen staan, was de reactie van het ministerie van Veiligheid en Justitie op een peiling van EenVandaag nadat de juweliersvrouw in Deurne met een vuurwapen dat ze volgens de wet niet had mogen hebben twee overvallers doodschoot en zo haar man het leven redde. Volgens die peiling willen ondernemers zichzelf als het nodig is kunnen verdedigen. Zestig procent van de ondernemers wil om die reden een verruiming van de zeer strikte Nederlandse Wapenwet. Twintig procent van de ondernemers heeft zelfs al een wapen achter de toonbank liggen.

“Het mag gewoon niet, en je zou alleen maar een geweldsspiraal krijgen,” was de summiere reactie van een woordvoerder van het ministerie. Dat was het dan. Geen discussie mogelijk. Ten eerste is het argument van een wapenwedloop onzinnig. Als ondernemers bijvoorbeeld een pistool krijgen, gaan criminelen niet vanzelf allemaal bij een overval allemaal een automatisch aanvalsgeweer gebruiken. Met een ‘gewoon’ pistool kun je beter mikken, en het is nog makkelijker te verbergen ook, precies zoals criminelen het graag hebben.

Ten tweede raakt het ultrastrenge verbod op wapens aan de kern van ons bestaan. Ik zal uitleggen waarom. Het recht om jezelf, je gezin en je bezit te verdedigen is ons in feite ontnomen in Nederland. Zelfs pepperspray, een uitstekend middel tegen belagers in donkere steegjes, is verboden. Ja, je mag van premier Rutte een inbreker met een schop en een duw je huis uit jagen, maar dat is het dan ook wel.

Een fundamentele vraag waar iedereen over na moet denken: mag je jezelf verdedigen tegen een overvaller, een indringer, een verkrachter? Zo ja, met welke middelen dan? Als het geweld dat jij gebruikt om jezelf en je gezin te verdedigen niet buitenproportioneel mag zijn, mag je dan een wapen gebruiken zoals een pistool of een mes als je belager dat ook doet? En zo nee, waarom dan niet? De politie zegt dat zelfverdediging altijd proportioneel moet zijn. Als je geluk hebt, kom je er dus mee weg als je een mes gebruikt om jezelf te verdedigen tegen een overvaller. Maar als je pech hebt, word je vervolgd. Het is per geval anders, en aan het Openbaar Ministerie om elke keer opnieuw te bekijken of het slachtoffer eveneens een dader is. Vervolgens moet de rechter zich erover buigen, en dat kan voor het slachtoffer dus best verkeerd uitpakken.

Verplaatst u zich even in die juwelier die voor de vijfde keer in vier jaar tijd wordt overvallen door trigger happy jongemannen die snel willen cashen. Als hij één verkeerde beweging maakt, wordt hij doodgeschoten. Wat zou u doen als u die juwelier was? Zou u hopen, misschien wel bidden, dat het allemaal goedkomt omdat u braaf doet wat de overvallers zeggen? Wat als ze hun dag niet hebben? Zou u zich verzetten? Maar hoe? Niet met een wapen, want dat is verboden. Inderdaad, lastig hè?

Dit onderwerp verdient een stevig debat. Niet alleen in de Tweede Kamer, maar in het hele land. Laten we criminelen alsjeblieft niet ruim baan geven door ondernemers niet eens een kans te gunnen zichzelf te verdedigen. Waarom maken we geen goede uitzondering op de Wapenwet om ondernemers die een groot risico lopen op een overval te helpen? Uiteraard zouden alleen ondernemers die geen strafblad hebben een wapen mogen krijgen. Desnoods alleen een wapen met niet-dodelijke rubberen kogels, na urenlange schietoefeningen en een uitgebreid gesprek met de politiecommissaris van dienst.

Nu lijkt het er sterk op dat de overheid de zorgen van talloze ondernemers in het geheel niet serieus neemt. En we hoeven echt niet bang te zijn voor ‘Amerikaanse toestanden’, enkel en alleen omdat we ondernemers niet aan hun lot overlaten. Kom nou.