Spring naar de content

Selfie-tentoonstelling Louis van Gaal in Voetbalmuseum

Het Nationaal Voetbalmuseum, dat binnenkort in Roosendaal opnieuw zijn deuren zal openen, begint met een opvallende tentoonstelling. Het museum, dat eerder enige tijd in Middelburg opereerde, presenteert bij opening ‘Ben ik nou zo slim?’, een verzameling van enkele honderden, zeer persoonlijke selfies die Louis van Gaal in de afgelopen jaren maakte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

‘Ben ik nou zo slim?’ is al voor de officiële opening veelbesproken. Veel sporthistorici zijn van mening dat een nationaal voetbalmuseum niet bedoeld is om de persoonlijke kiekjes van een tot nog toe weinig succesvolle bondscoach te exposeren. Anderen stellen dat het museum juist door deze expositie met z’n tijd meegaat en bewijst dat het weet wat er leeft onder z’n bezoekers.

Taboedoorbrekend?
Enkele vooraanstaande mensen uit de voetbal- en de kunstwereld hebben de tentoonstelling al kunnen zien. Een van hen is kunstcriticus Johan Derksen, die niet enthousiast is. Derksen is met name niet te spreken over de foto’s waarin Van Gaal veel van zichzelf laat zien. ‘Ik ben niet zo onder de indruk hoor, van deze tentoonstelling. Het is nu net alsof Van Gaal een soort Mr. Big Star is wiens privéfotootjes voor iedereen interessant zouden moeten zijn. Nou, volgens mij is Van Gaal toch nog vooral een heel matige trainer die toevallig een paar keer mazzel heeft gehad met z’n materiaal. En als ik dan die foto zie waarop hij naakt staat met een kampioensschaal voor z’n je-weet-wel, dan denk ik: wie is die gek? Taboedoorbrekend? Laat me niet lachen, zeg.’
Ook Merel Bem, voetbalverslaggeefster bij de Volkskrant, is niet bijster enthousiast over ‘Ben ik nou zo slim?’: ‘Een blik op de muren van het Voetbalmuseum leert dat er bar weinig ontwikkeling in de foto’s van Van Gaal zit.’ Bem beloont ‘Ben ik nou zo slim?’ met 1 enkele bal.

Alleen de maker
Fotokenner Hans Aarsman beschouwt de expositie in Roosendaal vooral als een intrigerende autobiografie-in-beeld. Volgens Aarsman, als fotokenner verbonden aan De Wereld Draait Door en de Volkskrant, schetst de tentoonstelling een beeld van een veellagige persoonlijkheid waarin talent voor duidelijkheid, egocentrisme en een beperkt fotografisch talent om voorrang vechten.
‘Van Gaals foto’s kenmerken zich met name door Louis van Gaal. Dat is natuurlijk wel vaker zo op een selfie, maar zelden is de maker van de selfie zo onontkoombaar aanwezig als op die van Van Gaal. Vaak staat er niets anders op dan de maker zelf, wat ze in principe volstrekt ongeschikt maakt voor het exposeren in een museumsetting, behalve natuurlijk als de maker de nieuwe trainer van Manchester United is.’

De Oranje-bondscoach zelf wil voorlopig niet reageren op de expositie, maar laat via een zegsman weten dat hij verwacht dat ‘Ben ik nou zo slim?’ een fenomenaal succes gaat worden.